Komt Tiscali dit jaar uit de verliezen?

Als je topman Renato Soru mag geloven, kan Tiscali nauwelijks in betere vorm verkeren. De Italiaanse Internet Service Provider (ISP) ligt klaarblijkelijk goed op koers om in het vierde kwartaal van dit jaar het break-even-point te bereiken.

Maar is dat realistisch, gezien de toestand waarin de overige Europese ISP's zich bevinden? Het is niet makkelijk om in deze futloze omgeving zo'n prestatie te leveren. Om dat voor elkaar te krijgen, moet de omzet van Tiscali in het tweede halfjaar met meer dan 20 procent groeien, terwijl de kosten in feite gehalveerd moeten worden. Dat is volgens Soru geen probleem. De Italiaanse bestuursvoorzitter houdt vast aan een omzetdoelstelling van 800 miljoen euro voor dit jaar, waarvan 485 miljoen in het tweede halfjaar moet binnenkomen. En zelfs nadat de kosten in het vorige kwartaal al met 45 procent zijn teruggebracht, verwacht Soru in het tweede halfjaar nog eens 20 procent te kunnen bezuinigen. De integratie van de elf ISP's die Tiscali alleen al dit jaar heeft overgenomen, biedt Soru de beste kans om deze doelstellingen te verwezenlijken. Op een pro forma-basis bedroeg de omzet van het hele concern – inclusief zes maanden omzet van alle aanwinsten – in de eerste helft van dit jaar 360 miljoen euro. Soru moet de omzet in het tweede halfjaar dus met iets meer dan een derde omhoog zien te krijgen. Wat de kosten betreft hoopt hij veel dubbelingen te kunnen uitbannen.

Maar zelfs al zou Soru zijn doelstellingen verwezenlijken, dan nog lijkt de koers van Tiscali aan de hoge kant. Het bedrijf wordt verhandeld op een niveau van ongeveer driemaal de omzet voor dit jaar. Earthlink, de Amerikaanse ISP, wordt daarentegen verhandeld op een niveau van éénmaal de omzet. Bovendien heeft Soru zijn woorden al eerder moeten inslikken. Denk maar eens aan zijn voorspelling dat de omzet dit jaar de één miljard euro zou overstijgen. Beleggers moeten ervoor waken te veel vertrouwen aan die voorspellingen te hechten.

Onder redactie van Hugo Dixon.

Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com.

Vertaling Menno Grootveld

    • Joy Tadaki