Justitie laat drugszaak expres lopen

Het openbaar ministerie in Dordrecht heeft willens en wetens de vervolging van drie drugsverdachten laten mislukken, door principieel te weigeren te voldoen aan een opdracht van de rechtbank.

De rechtbank in Dordrecht had ingestemd met een verzoek van advocaten om op de openbare zitting twee politieagenten te horen die als infiltrant waren ingezet in een onderzoek naar xtc-handel. Advocate I. Weski zegt dat zij de undercover-agenten wilde horen om vast te stellen of er sprake was van uitlokking. Er was in het onderzoek immers sprake geweest van pseudo-aankopen van xtc-pillen.

De rechtbank wilde de agenten die zich mochten vermommen zelf horen. De rechtbank zou daarvoor tijdelijk worden verplaatst naar een extra beveiligde zaal, zoals in dit soort gevallen gebruikelijk is. Omdat justitie weigert de agenten op te roepen is men niet-ontvankelijk verklaard.

Gesteund door het college van procureurs-generaal legde justitie in Dordrecht het bevel van de rechtbank naast zich neer. Het OM vreest dat door een openbaar verhoor van de agenten vertrouwelijke informatie over politietactieken en de identiteit van infiltranten op straat komt te liggen. ,,Het gaat om agenten die in meerdere zaken worden ingezet, en door ze eventueel meerdere dagdelen te laten horen in een openbare zitting, loop je het risico dat verdachten tegen wie nog onderzoeken lopen hun identiteit achterhalen'', aldus een woordvoerder van het parket.

Een half jaar geleden werd justitie om een identieke reden niet-ontvankelijk verklaard in een grote strafzaak in Rotterdam. Ook daar weigerde justitie tijdens een openbare strafzitting undercover-agenten te laten horen die actief waren geweest in een onderzoek naar een bende valsemunters.

Volgens een woordvoerder van justitie in Dordrecht is het niet zo dat nooit meer zal worden voldaan aan een dergelijk verzoek. ,,Dat zal van geval tot geval worden bekeken''. Justitie in Dordrecht gaat in beroep tegen de uitspraak. Een woordvoerder van het college van PG's zegt dat toekomstig justitieel beleid in dezen zal afhangen van de uitkomst van het hoger beroep.

Politie-infiltranten worden in grote strafzaken regelmatig ingezet. In Almelo is het belangrijkste bewijs tegen de vermoedelijke brandstichter van vuurwerkfabriek S.E. Fireworks in Enschede ook verzameld door een politieagent. Die nam zogenaamd als gewone gedetineerde in het huis van bewaring contact op met de verdachte. Volgens officier van justitie P. van Kesteren staat justitie ,,welwillend'' tegenover het horen van deze agent.