Geen nieuws is slecht nieuws voor koers KPN

Telecomconcern KPN was vanochtend de grootste verliezer onder de hoofdfondsen op de Amsterdamse beurs. De koers daalde met 4,5 procent tot 3,81 euro, nog een paar dubbeltjes boven het laagterecord van 3,45 dat vorige week werd bereikt. Geen nieuws was slecht nieuws, zeiden handelaren, die eerder hadden gerekend op mededelingen over het al of niet doorgaan van de fusie van KPN met het Belgische Belgacom.

Vanaf 11.25 uur lag de handel in Amsterdam ruim een uur stil wegens ,,technische problemen'', meldde beursbedrijf Euronext. De AEX-index met de 25 belangrijkste fondsen was toen een half procent gedaald tot 524 punten in navolging van koersdalingen in de Verenigde Staten gisteren. De Europese renteverlaging met een kwart procentpunt, had weinig effect op de koersen in Europa.

Behalve KPN had ook speciaalvoedingsconcern Numico het zwaar. Het fonds, dat al enige tijd onder vuur ligt door problemen bij Amerikaanse dochterbedrijven, verloor vanochtend 4 procent op 35,69 euro.

Onder de middelgrote fondsen leidde de schorsing van bestuursvoorzitter Van der Straaten en de benoeming bij supermarktconcern Laurus van crisismanager Jan Konings, een bedrijvendokter met ervaring bij Sara Lee, Fokker en voetbalclub Vitesse, nog niet tot herstel van de koers. Integendeel, de koers daalde verder tot 3,85 euro, een verlies van dik 2 procent. Grootste verliezers in de midkap-index waren winkelconcern VendexKBB, dat 4 procent verloor op 11,65 euro, en Libertel, de op één na grootste aanbieder van mobiele telefonie in Nederland. Libertel duikelde met 5 procent tot 7,50 euro, mogelijk in reactie op het nieuws dat de Nederlandse mededingingsautoriteit een inval had gedaan op zoek naar informatie over de tarieven die Libertel rekent aan zijn dealers.

Anders dan in Amsterdam boekten de grote Europese beurzen aan het einde van de ochtend kleine plusjes. De FTSE-index in Londen was 15 punten hoger op 5.347, de CAC-40 in Parijs steeg met 4 punten tot 4.708 punten, de Duitse DAX-index stond rond het middaguur 26 punten hoger op 5.188 punten.

In Londen zaten de verliezen vooral bij de telecombedrijven en de financiële instellingen. Vodafone, het moederconcern van Libertel, verloor bijna 2 procent na een negatief advies over het aandeel van zakenbank Morgan Stanley. In Frankfurt verloor chemieconcern Celanese 20 procent van zijn waarde na een winstwaarschuwing. Onder de hoofdfondsen was softwaremaker SAP de grootste verliezer met een daling van 2,3 procent.

In New York is de Dow Jones-index van de dertig belangrijkste fondsen gisteren onder de grens van 10.000 punten gedaald. Amerikaanse beleggers waren geschrokken van de pessimistische berichten over Sun Microsystems, een van 's werelds grootste producenten van computernetwerken. De Dow verloor 171 punten (ofwel 1,7 procent) en sloot op 9.920 punten. De Nasdaq-index, met veel technologiefondsen, verloor 2,8 procent en sloot op 1.792 punten.