Fusie tussen KPN en Belgacom ketst af

De fusiebesprekingen tussen KPN en Belgacom zijn mislukt. Volgens de raad van bestuur van het Nederlandse bedrijf bestaat na vier maanden onderhandelen onvoldoende uitzicht op een bevredigend akkoord.

Dat is vanmorgen vernomen van een bron dichtbij de onderhandelingen. Beide bedrijven zouden in de loop van vanmiddag met een persbericht naar buiten komen. De fusie is stukgelopen op twee cruciale punten, de waardering van beide bedrijven en de verdeling van posities in de raad van bestuur.

Volgens een bron dichtbij KPN heeft het Nederlandse telecombedrijf in de loop van het onderhandelingsproces ingestemd met een minderheid van de aandelen, een Belgische meerderheid in de raad van commissarissen, een Belgische bestuursvoorzitter (Belgacom-topman John Goossens) en de vestiging van een gezamenlijk hoofdkantoor in Brussel.

De waardering van het Nederlandse en het Belgische telecombedrijf verliep problematisch, omdat Belgacom in tegenstelling tot KPN niet beschikt over een beursnotering. KPN heeft zijn waarde op de beurs gedurende de onderhandelingen met driekwart zien teruglopen. De Belgen hebben in de fusiebesprekingen de nadruk gelegd op de zware schuldpositie van KPN en de lagere waardering die daaruit voortvloeit. Belgacom zou hebben vastgehouden aan een waardering waarbij ten minste zestig procent van het nieuw te vormen bedrijf in Belgische handen was gekomen. KPN wilde zo ver niet gaan. Het concern heeft erop gewezen dat de winst van het Nederlandse bedrijf twee keer zo groot is. Het betreft hier echter de winst voor afschrijvingen (op onder meer het Duitse E-Plus) en rentelasten (voor KPN torenhoog).

Twee andere eisen zouden voor KPN onaanvaardbaar zijn. Het Nederlandse bedrijf hield volgens de KPN-bron onoverkomelijke bezwaren tegen het Belgacom-voorstel om Goossens als chief executive officer ook een doorslaggevende stem te geven in de raad van bestuur. Ook was het voor KPN onaanvaardbaar dat Goossens zelf zou bepalen welke Nederlandse directieleden zouden worden aangesteld.

De waardering van de mobiele takken van beide bedrijven was eveneens een struikelblok. KPN en Belgacom zouden gezamenlijk op de Nederlandse en Belgische markt posities verkrijgen die onaanvaardbaar zouden zijn voor de Brusselse mededingingsautoriteiten. De gedwongen verkoop van Belgacom-dochter Proximus zou te weinig opleveren.

KPN heeft de fusiebesprekingen met Belgacom voor het eerst bevestigd op 25 juni van dit jaar.

Vooruitlopend op de bekendmaking van de afgebroken fusie noteerde het aandeel KPN vanmorgen ruim vier procent lager op 3,81 euro.

    • Michiel van Nieuwstadt