Eerder als hardback verschenen:

Matthew Kneale's roman English Passengers (Penguin, ƒ31,95) was vorig jaar kandidaat voor zowel de Booker Prize als de Whitbread Prize. Die laatste won hij met deze politieke avonturenroman, geschreven met de bedoeling om te laten zien wat de Britten in Tasmanië hebben aangericht.

Lichtvoetiger is Anthropology van Dan Rhodes (Fourth Estate, ƒ27,95): 101 verhalen in 101 woorden; `binnen die beperking probeert Rhodes te amuseren en af en toe te ontroeren' en de verhalen zijn `op een enkele flauwiteit na geestig en goed geschreven' (Pieter Steinz, 3.11.00).

In The Sooterkin (Penguin, ƒ27,95), het verrassende debuut van de in Australië woonachtige Engelsman Tom Gilling, wordt een fraai spel gespeeld met de grenzen tussen geloof en wetenschap, verbeelding en realiteit.

Yeats is Dead! (Jonathan Cape, ƒ36,50) is het gezamenlijke product van 15 Ierse schrijvers die onder leiding van Joseph O'Connor een roman hebben geschreven. `Het resultaat is niet altijd evenwichtig, maar bewijst wel dat de Ierse literatuur springlevend is,' aldus Miranda Westerhoud (Boeken, 22.6.01).

Glue is de laatste roman van Irvine Welsh (Jonathan Cape, ƒ42,50), die nog steeds niet uit de schaduw van zijn eigen Trainspotting weet te ontkomen. Het resultaat is `een Bildungsroman van een schrijver die ergens in de groeifase is blijven steken.' (Corine Vloet, 11.5.01).

David Lodge bouwt met zijn laatste roman Thinks... (Secker & Warburg, ƒ33,95) bekwaam maar weinig verrassend voort op zijn oeuvre. Het boek `zal weinig Lodge-fans diep teleurstellen, maar anders dan het ontroerende Therapy zal het de schrijver geen nieuw publiek bezorgen' (Pieter Steinz, 4.5.2001).

De oudheidkundige Ross Leckie voltooit met Carthage (Adacus, ƒ29,95) zijn trilogie over de antieke wereld. In dagboekfragmenten en brieven wordt het verhaal verteld van de stad in verval.

buitenlandse literatuur

    • Toef Jaeger