Dubbele ontvoering kluistert Brazilië aan tv

Een bekende tv-presentator in Brazilië werd zeven uur lang gegijzeld, door dezelfde bandiet die eerder zijn dochter ontvoerde.

Het was al een bizarre opvoering afgelopen woensdag, toen de 24-jarige dochter van de populaire televisiepresentator Sílvio Santos door haar ontvoerders werd vrijgelaten. Gillend van de lach verschenen vader en dochter op televisie. ,,Die meid kóst me toch een partij zorgen', grapte de presentator. Schuddebuikend antwoordde dochter Patrícia dat haar vader wat meer `in God' zou moeten zijn. ,,Dan zou hij zich lekkerder voelen. Ha ha.'

Ze had het duidelijk gezellig gehad in de zeven dagen dat ze door de gijzelnemers was vastgehouden, in een huis in dezelfde wijk als de luxe villa van haar vader. ,,Ik keek televisie, dronk thee met hen, en we hebben samen gebeden', zei Patrícia over haar tijd bij de ontvoerders. ,,Ze noemden me prinses, en we waren vrienden.' Zódanig, liet de studente weten, dat ze haar ontvoerders niet alleen `vergeeft', maar de schuld legt bij de sociale ongelijkheid in het land. ,,De ontvoerders waren jong en wilden gelukkig worden. In dit land hebben sommigen zakken vol geld en anderen niets. Ik wil dat het oordeel Gods neerdaalt op de corruptie in Brazilië', zei Patrícia, die lid is van één van de charismatische protestantse Pinksterkerken die in Brazilië overal als paddestoelen uit de grond schieten.

Het optreden van vader en dochter werd breed uitgemeten op tv. Zoals ook de `tragedie' van Sílvio Santos al een week de voorpagina's van alle serieuze kranten vulde: een populaire televisieloterij en twee shows werden vanwege ,,de droefenis' van Santos opgeschort. Het was groter nieuws dan het ontslag van de voorzitter van de Braziliaanse Senaat die meer dan twintig miljoen gulden uit de staatskas geroofd blijkt te hebben. Of de mogelijkheid dat door het schrijnende energietekort in Brazilië de mensen misschien ook op maandag vrij zullen hebben.

Gisteren, daags na Patrícia's vrijlating, arresteerde de politie twee van haar drie ontvoerders. De derde ontkwam; hij schoot op zijn vlucht twee agenten dood. In de media begonnen er stemmen op te gaan dat de ontvoering van Patrícia misschien doorgestoken kaart was. Zou Santos, die een eigen tv-netwerk bezit, misschien geld hebben willen witwassen?

Terwijl de ochtendkranten daar gisteren nog uitgebreid over speculeerden, klom de ontsnapte ontvoerder over de muur van de villa van Santos in São Paulo. Onmiddellijk was het drama compleet. Zeven uur lang maakte Brazilië live op tv de gijzeling van zijn superheld Sílvio Santos mee.

De reden dat de jongen terugkwam was een treurige: de angst om door de politie vermoord te worden. Plegers van een spectaculaire misdaad moeten hun aanhouding nogal eens met de dood bekopen. De laatste keer dat een gijzelingsactie live op tv werd meebeleefd was toen een jongen die geen kaartje had, tien uur lang de hele bus onder schot hield. Toen hij zich overgaf werd hij in het politiebusje gewurgd. Twee maanden geleden werd ook de gijzelnemer van een heel gezin in Rio de Janeiro op het politiebureau `gezelfmoord', zoals dat hier heet.

De jonge ontvoerder van Partícia Santos vreesde hetzelfde lot. Daarom belde hij naar het huis van de presentator, en verzocht Santos om bescherming. Een dag later klom hij over de muur van Santos' villa om zijn bescherming te `halen'. De jongen kreeg uiteindelijk zijn zin: met de persoonlijke garantie van de gouverneur van São Paulo dat hij `zou blijven leven' werd hij zeven uur later afgevoerd naar de gevangenis. Niet naar het politiebureau waar de kans op `ongelukken' zoals marteling en moord volgens het laatste rapport van Verendigde Naties wordt geschat op meer dan zestig procent. Elke twee uur wordt er alleen op de politiebureau's van São Paulo een verdachte gemarteld.

Zo eindigde deze soap. Patrícia werd beschermd door haar God, haar vader door zijn tv, en de ontvoerder maakte van beiden gebruik om in leven te blijven. Alleen: de 500.000 gulden losgeld die Santos voor vrijlating van zijn dochter betaalde zijn in beslag genomen. Daarmee blijft de wens van Patrícia dat ook haar puissant rijke vader `om Godswil' bijdraagt aan meer Braziliaanse gelijkheid voorlopig een droom.