Detailshandelsketen Carrefour staat er goed voor

De halfjaarcijfers van Carrefour zijn misschien niet fantastisch, maar de toekomst van de op één na grootste detailhandelsketen ter wereld ziet er zonnig uit. Carrefour heeft eindelijk de problemen overwonnen die de integratie van aanwinst Promodes, een andere detailhandelsketen, met zich meebracht. Het Franse concern staat er nu in de sector waarschijnlijk het best voor om te profiteren van de wereldwijde expansie op groeimarkten.

De winst van Carrefour in het eerste halfjaar steeg ruim 6 procent. Het concern blijft bij zijn doelstelling van 15 procent winstgroei dit jaar, wat inhoudt dat het verwacht dat de winst in de tweede helft van het jaar met bijna 20 procent zal toenemen. De verkopen in Frankrijk en Spanje gaan weer omhoog. Carrefour ligt op koers om de beloofde 1 miljard euro aan synergie te bewerkstelligen, hoewel een deel daarvan besteed zal moeten worden aan lagere prijzen om klanten terug te winnen. Nu de storingen verholpen zijn, worden de voordelen van de Promodes-deal pas goed duidelijk. Carrefour had voornamelijk hele grote winkels op industrieterreinen, terwijl Promodes juist vooral kleinere supermarkten bezat met een grotere groeipotentie. De detailhandelsketen beschikt al over ongeëvenaarde ervaring in het buitenland en de nieuwe kennis op het gebied van uiteenlopende winkelformaten zal de voorsprong op de concurrentie waarschijnlijk in stand houden. Japan lijkt het doelwit van het volgende grote offensief. Ondanks de recessie is het gemiddelde inkomen daar nog steeds hoger dan in Frankrijk. De markt is verbrokkeld en de regering versoepelt de regelgeving.

De koers van Carrefour is bijna een derde gedaald sinds beleggers zich vorig jaar september zorgen begonnen te maken over de fusie, terwijl die van Ahold bijvoorbeeld met 7 procent is gestegen. Het aandeel wordt nu verhandeld tegen een geringe korting ten opzichte van het gemiddelde van Carrefours Europese concurrenten, terwijl er voorheen juist sprake was van een bonus van 25 procent. Nu beleggers zich meer op hun gemak voelen met de Promodes-deal, kan de koers aanzienlijk gaan stijgen. Dit zou wel eens een goed moment kunnen zijn om te kopen.

Onder redactie van Hugo Dixon.

Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com.

Vertaling Menno Grootveld

    • Leslie de Quillacq