De lelijke Harry Potter

MOGEN WE HET zeggen? Harry Potter is lelijk. Tenminste, de Harry Potter die op de schoolagenda Harry Potter 2001-2002 getekend staat. Dat is dezelfde Harry die op het Potter-kaartspel te zien is, en op het Potter-behang en op het Potter-stickerboek. En al die andere Potter-dingen die nu de winkel bereiken, als een soort voorafje voor de eerste Potter-film die dit najaar in de bioscoop komt.

Het is de filmmaatschappij die alle touwtjes in handen heeft bij deze tekeningen van Potter: zij hebben gezegd dat alleen maar deze getekende Harry gebruikt mag worden door agendamakers en behangmakers.

Het is een met krijt getekende Potter, hier en daar en beetje wild gekrast. Daar is niks tegen, maar toch is het geen leuke Potter, zoals hij hier getekend is.

Wat is er eigenlijk mis mee, met deze Potter? Nou, hij ziet er een beetje stom uit vind ik. Zijn bril is te dik. Het litteken op zijn voorhoofd vind ik veel te groot. Zijn ogen zijn me te stripachtig. De Harry Potter die ik me voorstel als ik de boeken lees, ziet er slimmer uit dan deze Amerikaanse Potter. En als hij op zijn vliegende bezem zit, lijkt het alsof hij niet goed getekend is zijn voorste hand is veel te groot.

En dan hebben we het nog niet eens gehad over de getekende Ron Wemel, Harry's roodharige vriendje op de Hogeschool voor Hekserij en Hokus Pokus, Zweinstein. Die ziet er gewoon uit als een stomme oen met een bloempotkapsel. Er staan tekeningen van hem in de Potter-agenda en hij staat in een soort `pasfotootje' voor op het stickerboek. Als fan van Ron (en Dobby de Huiself) ben ik er tegen dat hij zo stom getekend is.

Is er dan niks goed aan die tekeningen? Nu ja, de uilen zijn leuk getekend, en ook Hagrid de halfreus is leuk.

Maar misschien beledig ik wel duizenden Nederlands en Belgische Potterfans, die de Potter-agenda juist het allermooiste op de wereld vinden. Ik geef toe, dat er Potter-stickers in zitten, is leuk. En goed voor je Engels is het ook, want de tekst in de agenda is voornamelijk in die taal. Dus Zweinstein is Hogwarts, en Rons rat Schurfie heet Scabbers.

Misschien ben ik een zeurpiet hoewel ik de foto's van de Potterfilm wel heel mooi vind. Ook de tekeningen van Harry Potter op boeken uit andere landen, zoals de Duitse Harry (met een klein hip brilletje) of de Engelse Harry (verbaasd schooljongetje) vind ik leuk. En de omslagen van de Nederlandse Potters zijn ook mooi, hoewel je Harry daar nooit op ziet. En we hebben in het Potterhoekje ook al veel tekeningen van lezers afgedrukt van Harry en Zweinstein, die ik beter vond dan deze getekende Harry.

Maar wat vinden jullie van de Potter-agenda en de getekende Harry? Schrijf je mening aan het

Potterhoekje, NRC Handelsblad, Postbus 3372, 1001 AD Amsterdam.

Zet je naam en leeftijd en adres erbij. Inzenders krijgen een affiche van een van de Nederlandse omslagen van de Potterboeken.

    • Paul Steenhuis