Cynthia Schneider winkelt bij Ahold

Kort voor haar afscheid als ambassadeur in Nederland werd Cynthia P. Schneider benaderd door Ahold-topman Cees van der Hoeven met de vraag of zij commissaris wilde worden bij de supermarktketen. ,,Dat was in juni. Ik was toen nog in functie, dus ik kon niet met hem spreken over het commissariaat. Dat hebben we pas later gedaan'', vertelt Schneider aan de telefoon in Washington, waar zij nu hoogleraar kunstgeschiedenis is.

De bekendmaking van haar voordracht leidde afgelopen week tot meer publiciteit dan gebruikelijk bij commissarisbenoemingen. Bij haar afscheid had Schneider zich in een interview kritisch uitgelaten over de slechte bediening in Nederlandse winkels (,,vergelijkbaar met de voormalige Sovjet-Unie'') en over de oude, witte mannen die in Nederland de dienst uitmaken. Nu Schneider toetreedt tot Ahold winkelgigant en mannenbolwerk wil zij graag een en ander verduidelijken.

,,Ik heb destijds mijn verbazing uitgesproken over de bediening in een winkel op Schiphol. Schiphol is een van de beste luchthavens ter wereld. Het was dus ironisch dat uitgerekend hier een lange rij wachtenden stond, terwijl vier medewerkers bleven zitten. Dat was een incident, niet exemplarisch voor Nederland'', vertelt Schneider. ,,Hier in Washington doe ik mijn boodschappen bij Giant, een dochter van Ahold.'' De raad van commissarissen bij Ahold bestaat alleen uit mannen van boven de zestig. Niet lang geleden veroorzaakte Van der Hoeven een rel met de opmerking, dat er in Nederland geen geschikte vrouwen zijn voor zijn raad van bestuur. Schneider ziet voor zichzelf geen taak om de positie van vrouwen bij het concern aan de orde te stellen.