Commissie start zaak Microsoft

De Europese Commissie begint een nieuw onderzoek tegen Microsoft. De grootste softwareproducent ter wereld, zo motiveerde de Commissie die beslissing gisteren, gebruikt illegale methodes om de markt te domineren voor goedkope software die graait op zogeheten servers, computers die centraal staan in lokale bedrijfsnetwerken.

Ook verdenkt de Commissie Microsoft ervan concurrenten uit de markt te duwen door de Media Player, waarmee gebruikers van een personal computer films en geluid op de computer kunnen afspelen, te koppelen aan zijn Windows-besturingssysteem. In Brussel loopt al een onderzoek tegen Microsoft wegens schending van de concurrentieregels.

De kern van de nieuwe beschuldigingen is dat Microsoft computergebruikers niet de vrije keus laat welke produkten ze willen gebruiken. Omdat de Media Player aan Windows vastzit, kan de klant bij voorbeeld niet beslissen of hij misschien liever een speler van een ander merk wil. ,,De Commissie is vastbesloten ervoor te zorgen dat het Internet een competitieve markt blijft in het belang van de innovatie en van de klant'', zei eurocommissaris Mario Monti (Concurrentie). Hij wil de lancering van Windows XP, een besturingssysteem dat Microsoft in oktober op de markt brengt, overigens niet verhinderen.

Volgens een woordvoerder heeft Microsoft niets misdaan en werkt het ,,nauw samen'' met de Commissie om het probleem op te lossen. Maar experts zeggen dat het nieuwe Brusselse onderzoek het bedrijf in het nauw drijft; de aandelen kelderden gisteren al met vijf procent. In Amerika is Microsoft in een rechtzaak met de overheid verwikkeld wegens concurrentievervalsing.

De Commissie geeft Microsoft twee maanden om te reageren. Zij kan het bedrijf een boete opleggen van maximaal tien procent van de jaarlijkse omzet.

    • Caroline de Gruyter