`Bush met vakantie tot 2005'

De Amerikaanse president George W. Bush gebruikte augustus om zich te ontspannen. Maar heeft hij eigenlijk wel tijd om zich in te spannen? Met talkshow-presentator David Letterman vragen veel Amerikanen zich dat af. Bush vertrok op 4 augustus voor een vakantie op zijn ranch in Crawford en zou op 3 september in Washington terugkeren.

Daarmee zou Bush' vakantie zelfs langer duren dan die van president Nixon, die volgens velen recordhouder is met een verblijf van dertig dagen in 1969 in Californië. Letterman grapte dat de vakantie van Bush pas in januari 2005 – het einde van zijn ambtstermijn – afloopt. De president geldt toch al als een man met een bescheiden arbeidsethos. Dit deed zijn imago geen goed. Zoals ook wel bleek uit een opiniepeiling die meldde dat 55 procent van de Amerikanen de vakantie van hun president te lang vond.

Het Witte Huis begon onmiddellijk een media-offensief. Niet alleen werd besloten dat de president al in de laatste week van augustus naar zijn post zou terugkeren. Ook werd er alles aan gedaan om de indruk te wekken dat Bush ook in Crawford hard aan het werk was. Het Witte Huis strooide ineens informatie rond over Bush' drukke agenda in de maand augustus.

Een lokaaltje in de plaatselijke basisschool werd omgedoopt tot dependance van het Witte Huis, van waaruit de president persconferenties gaf, compleet met een speciaal ontworpen logo voor het spreekgestoelte. De vakantie werd omgedoopt tot `Home to the Heartland Tour'. En op fotosessies moest blijken dat Bush zocht naar contacten met ,,echte Amerikanen''.

Richard Neustadt, politicoloog van Harvard, zegt in de Washington Post dat de twijfels over de president allemaal niet zo erg zijn, zolang ,,hij maar leiding geeft als er aanleiding is om leiding te geven''. Maar hij ziet wel het risico voor Bush, omdat bij velen nu eenmaal het beeld bestaat dat hun president ,,een absoluut lichtgewicht is''.