Bij Corus zeker 1.200 banen weg

Bij Corus in IJmuiden verdwijnen de komende twee jaar 1.200 tot 1.500 banen. De directie van het Brits-Nederlandse staal- en aluminiumconcern denkt dat er geen gedwongen ontslagen zullen vallen. De vakbonden lijkt dit echter uitgesloten. Het voormalige Hoogovens heeft nu nog 10.000 mensen in dienst.

De vakbonden zijn inmiddels ingelicht door de directie van Hoogovens over de plannen. Er deden al geruime tijd geruchten de ronde over een forse inkrimping van het aantal banen in IJmuiden. Na het plotselinge ontslag gisteren van bestuurder F. Briët is de onrust onder het personeel alleen maar groter geworden. Daarop besloot de directie het besluit over de banensanering vervroegd aan de bonden mee te delen.

,,Natuurlijk zijn we geschrokken'', reageert J. Duynhoven van FNV Bondgenoten. ,,Wel staat zwart op wit dat er na de fusie tussen Hoogovens en British Steel bij Corus tot 2004 geen gedwongen ontslagen zullen vallen. Desnoods stappen we naar de rechter om Corus aan die overeenkomst te houden.''

Zijn collega A. van der Molen van De Unie is nog stelliger. ,,Blijkbaar is het jachtseizoen geopend. Ik sta werkelijk perplex. Nadat eerst de Nederlandse topbestuurders eruit gewerkt zijn bij Corus, wordt nu de werkgelegenheid in ons land zwaar getroffen.''

Volgens de directie van Corus past de banenreductie in het ambitieuze toekomstplan `World Class IJmuiden', door de FNV inmiddels omgedoopt tot `Worldcrash IJmuiden'. Daarbij is de Nederlandse vestiging van Corus volledig doorgelicht. Een van de bevindingen is dat Corus alleen weer aansluiting kan krijgen bij de top van de Europese staalindustrie als er in IJmuiden een forse kostenvermindering van 50 euro per geproduceerde ton staal plaatsheeft. In de praktijk komt dat er op neer dat Corus in IJmuiden 6 miljoen ton staal moet gaan produceren met 8.500 mensen. Bij de fusie tussen Hoogovens en British Steel in oktober 1999 maakte Hoogovens nog 6,5 miljoen ton staal met 11.500 mensen.

De nieuwe Britse topman, Tony Pedder, denkt met minder mensen efficiënter te kunnen produceren bij Corus. Het concern leed vorig jaar een verlies van 3,5 miljard gulden en leverde in Engeland en Wales 3 miljoen ton staal aan productiecapaciteit in. Dat leidde in Groot-Brittannië tot het verlies van 6.000 arbeidsplaatsen.

Aanvankelijk ging die saneringsgolf aan Hoogovens voorbij. De Nederlandse onderneming maakte vorig jaar nog een winst van 612 miljoen gulden, maar inmiddels is het bedrijf nauwelijks nog winstgevend.