Andere aardappeleters

Met de hand worden ze gerooid, de eerste Opperdoezer Rondes die 1 juni als peperdure primeurs de groentewinkels bereiken. Zo vliesdun is hun schil dat ze, ook later in het seizoen, meestal niet machinaal gerooid kunnen worden zonder ze te beschadigen. Ook hun stevige wortelgestel bemoeilijkt machinaal rooien.

Jaarlijks wordt zo'n 160 ha zavelgrond rond het West-Friese plaatsje Opperdoes door zestig telers bepoot met dit lekkerste aardappeltje van Nederland, waarbij de opbrengst varieert van 7 tot 25 ton per ha. Zavel is een lichte grondsoort bestaande uit klei met 60 tot 80 procent zand. Door het lage humusgehalte (2 procent) van de grond heeft de Opperdoezer Ronde geen weelderige loofgroei, hetgeen de smaak van de kleine knollen (30 kleintjes of 12 grotere per kg) ten goede komt. Toch is het de combinatie van aardappelras en grondsoort die de fijne smaak bepaalt van deze enigszins onregelmatig gevormde, ovaalronde aardappels met de kenmerkende diepe oogjes. Ze hebben een korte groei, van 9-10 weken, wat ze de bijnaam verschaft van negenwekers. Door de korte teeltperiode en vroege oogsttijd heeft de Opperdoezer Ronde weinig last van fytoftora (ziekte) zodat hij nauwelijks met bestrijdingsmiddel bespoten hoeft te worden. Sedert 1996 heeft de Opperdoezer Ronde een EU Beschermde Oorsprongsbenaming, waardoor het teeltareaal beperkt blijft tot het omschreven gebied met zavelgrond rond Opperdoes. Een Opperdoezer Ronde die niet in Wervershoof wordt geveild, daar zit een luchtje aan. Hoed u ook voor andere benamingen. Opperdoesjes, Opperdoezers, Oppers of Doesjes zijn poseurs. Door zijn betrekkelijk lage zetmeelgehalte is de Opperdoezer Ronde een vastkokende aardappel zeker vroeg in het seizoen die ondanks zijn enigszins bloemig accent altijd in ruim water gekookt moet worden. Wie dit zomeraardappeltje in de schil kookt, kan het vliesdunne schilletje er naderhand zo vanaf trekken. Op die manier zijn die lastige diepe oogjes bij het aardappelschillen omzeild. West-Friezen prikken traditioneel een Opperdoezer Ronde aan hun vork en dopen hem in een kommetje met gesmolten roomboter. Dat zijn nog eens andere aardappeleters.

    • Florine Boucher