Aap Billy

In het CS van 24-8 heeft de heer Kousbroek het over de aap Billy, waarvan het verhaal wil dat die soms net zo dronken als zijn baas was. Deze dokter K. zou dan Billy in zijn armen wiegen en hem toespreken: `Billy mijn zoontje'. Het verhaal zou ook voorkomen in een van de boeken van Jan den Hartog.

Of dat laatste waar is weet ik niet. Wat ik wèl weet, is dat een vrijwel identiek verhaal voorkomt in het boek De Geschiedenis van San Michele van Axel Munthe. Dit boek verscheen in 1929, en was in 1929 en 1930 het best verkochte boek ter wereld. Hier komt een fragment in voor dat zich afspeelt in Rome, waar Munthe enkele jaren arts was. Hij leerde daar een zekere dr. Campbell kennen, die in het bezit was een grote gorilla. Op een avond, als Munthe op bezoek komt bij Campbell, treft hij hen beiden laveloos aan. Het fragment gaat als volgt:

,,De oude dokter zat achterover in zijn stoel geleund, sloeg de maat en zong met hese stem: `Billy, mijn zoon, Billy mijn zoontje, mijn zooooontje.' Ze hoorden noch zagen me aankomen. Ik keek vol verbazing naar het gelukkige gezin. Het gezicht van de aap was geheel dat van een mens gelijk geworden, het gezicht van de oude dronkaard geleek volkomen op dat van een reusachtige gorilla. De familiegelijkenis tussen die twee was onmiskenbaar. `Billy, mijn zoon, Billy mijn zoontje, mijn zooooontje.' Was het mogelijk? Nee, natuurlijk was het onmogelijk, maar het gaf me een griezelig gevoel.''

Het is jammer dat de reeks van de heer Kousbroek afgelopen is. Ik heb de laatste weken met veel plezier de stukjes over de beer, de slang etc. gelezen.

    • L.P. Kleppe