WENNEN AAN WERK

Naam: Remco Dijkman (24)

Studie: informatica

Positie op de arbeidsmarkt: sinds 1 maart `procesarchitect' bij Anaxagoras en promovendus

,,Op het vwo was ik best wel een nerd. Ik zat altijd achter de computer. Informatica koos ik voor de technische kant. Tijdens mijn studie trok ik echter steeds meer toe naar de softe, bedrijfsmatige kant, in plaats van de keiharde techniek. Hoewel, af en toe vind ik het nog wel leuk om een goed zoekalgoritme uit te denken.

,,Iedereen vraagt zich tijdens zijn studie wel eens af of dit het wel is. Dat moment heb ik ook wel gehad. Ik had ook niet echt een beeld van waar ik wilde werken. Daarom heb ik bij veel verschillende bedrijven rondgekeken. Van heel hard technisch tot de extreem softe kant. Uiteindelijk ben ik in zee gegaan met het bedrijf waar ik ben afgestudeerd. Een soepel begin, ik kon heel makkelijk doorstromen. Op het moment dat ik klaar was, had ik de baan.

,,Bovendien kreeg ik het aanbod om te werken en tegelijk te promoveren. Ik had een boek gelezen en kreeg een idee voor een onderzoek. Mijn baas vond het leuk. `Als je het wilt uitwerken tot een promotie, ga dan je gang', zei hij. Hoewel het best moeilijk is om het te combineren met werken, wil ik het in vier jaar doen. Ik ga vier dagen werken, waarvan ik er één aan mijn promotie mag besteden. De vijfde dag werk ik aan de universiteit. De vereiste casestudies ga ik zoveel mogelijk via mijn werk doen.

,,Starten, een baan vinden, viel me erg mee. Wennen aan werken viel tegen. Het neemt je volledig in beslag, meer nog dan afstuderen. Het moet allemaal zo. Je hebt niet meer de vrije tijd die je wel had tijdens je studie. Het gaat wel steeds beter, ik leer. Af en toe eens vroeg naar bed, geld hebben, dat is heel relaxed. Dat je niet meer bij de Albert Heijn staat en alleen maar Euroshopper-producten kunt kopen, maar ook eens iets raars.''

    • En Renske Schriemer