Waar is Kok?

Na zeven jaar premierschap en een zomerlang nadenken maakte Wim Kok dan eindelijk zelf bekend dat hij vertrekt. Een historisch moment, zeiden de televisiemakers. Wat lieten ze ons er van zien?

Half zes. 2Vandaag begint praktisch door aan het begin van de uitzending te melden dat Kok om half zeven een persconferentie geeft, ,,live in 2Vandaag''. Die aankondiging moet je wel even gezien hebben, want wie om zes uur het Journaal aanzet, hoort slechts dat Kok zal spreken, niet of dit ergens rechtstreeks te volgen is.

Half zeven. Live televisie, heerlijk, we zitten er klaar voor. Kok neemt het woord en zet in tien minuten in welgekozen bewoordingen neer wat hem heeft bewogen. Daarna eventjes partijvoorzitter Ruud Koole en dan de vragen van de parlementaire pers. Is dit het juiste moment voor zo'n aankondiging? Wat gaat u straks doen? De minister-president is juist begonnen aan zijn antwoord op die tweede vraag als een verslaggeefster in beeld springt: ,,Nou, u hoort het, dit gaat nog wel een tijdje zo door. Wij gaan weer terug naar de studio.''

Hè? Wat? Nee! We kijken ineens tegen Ed van Thijn aan, die een filmpje over het leven van Kok moet becommentariëren. In paniek wordt de afstandsbediening gepakt. Nabeschouwingen zijn interessant, maar niet als het nieuws zelf nog aan het gebeuren is. Zoeken, zappen, snel. Nederland 1, Nederland 3, RTL4, Net5, SBS6, Yorin. Waar is Kok? Kok is weg.

Pas om vijf voor zeven schakelt 2Vandaag nog even terug naar Amsterdam, waar de verslaggeefster één antwoord van Kok laat zien. Daarna wordt plaats gemaakt voor een aankondiging van het Sportjournaal en is het programma ten einde.

Zeven uur inmiddels, er zal toch wel ergens een nieuwsuitzending zijn? Ja, op SBS6. Een fragmentje uit de toespraak, een tweegesprek met de verslaggever en reacties van couturier Frans Molenaar en een slachtoffer van de cafébrand in Volendam. Op hetzelfde tijdstip kiest 5 in het Land (RTL5) voor reacties van jongeren op het Museumplein en van ouderen in een verzorgingshuis.

Kok zelf krijgen we pas om half acht weer terug, in het nieuws van RTL4. De `commerciëlen' beginnen met het ononderbroken tonen van de belangrijkste passages uit de toespraak. Een zucht van verlichting in de huiskamer, eindelijk kan de kijker weer zélf kijken. Daarna commentaar van Frits Wester, de reacties uit de binnen- en buitenlandse politiek en – hé, daar heb je ze weer – het Museumplein en het verzorgingshuis. Vervolgens een terugblik en ten slotte nog een heel item over opvolger Melkert.

Het NOS-Journaal kan het na zoiets nauwelijks beter doen en doet dat dan ook niet. Had RTL4 een stroom fragmenten uit de toespraak, de NOS houdt het bij ééntje en geeft daarna nog wat antwoorden uit de persconferentie. Had RTL4 reacties uit binnen- en buitenland, de NOS houdt het bij commentaar van Hans van Mierlo. Had RTL4 de fractieleiders over Melkert, de NOS laat Melkert geheel zitten. Kortom, besteedt RTL twintig minuten aan het onderwerp van de dag, de NOS houdt het bij tien. Daardoor blijft er wel tijd over voor het Servische kantoortje van het Joegoslavië-tribunaal en het filmfestival Africa in the Picture, dat wel.

Netwerk dan. Dat begint met een Telegraaf-bezorger en 's morgens opgenomen beelden van fractievoorzitters die zeggen dat ze 's middags niet verbaasd zullen zijn. De werkende mens die tegen zevenen thuis is gekomen en na het eten het publieke blokje Journaal-Netwerk heeft aangezet is inmiddels tot wanhoop gedreven. Wat heeft Kok nu precies gezegd en hoe heeft-ie het gezegd? Een filmpje over machtsoverdrachten en gesprekjes met Jeltje van Nieuwenhoven en partijvoorzitter Koole maken iets goed, maar de nieuwsgierigheid naar Koks toespraak zelf is er niet mee gestild.

Dat gebeurt op de publieke zenders pas bij Nova. ,,Natuurlijk'' is de uitzending geheel gewijd aan het aangekondigde vertrek van Kok, begint Margriet Vromans, en ik droom dat zij daarmee Journaal-hoofdredacteur Nico Haasbroek op de vingers tikt. Koks toespraak, de persconferentie, commentaar en interviews, alles komt uitgebreid in beeld. Maar het loopt dan al tegen elven.

    • Hans Nijenhuis