VN vragen Australië schip met asielzoekers toe te laten

Mary Robinson, de Hoge Commissaris voor de Rechten van de Mens van de Verenigde Naties, heeft Australië vandaag verzocht om het Noorse vrachtschip met meer dan 400 asielzoekers aan boord toe te laten in de haven van het Australische Christmas Island.

Robinson verklaarde tegenover de BBC dat de VN-regelgeving op het gebied van de rechten van de mens onderstreept dat migranten mogen aanleggen in de meest nabije haven. Dat is in dit geval de Australische haven van het Christmas Island, een Australisch eilandje op 2.600 kilometer ten westen van het Australische vasteland. Ze sprak haar waardering uit dat het Noorse schip de vluchtelingen aan boord heeft genomen toen de wrakkige en overbeladen Indonesische veerboot waarop ze zich bevonden, dreigde te zinken.

Het schip, de Tampa, is gisteren met 438 Afghaanse, Sri-Lankese en Pakistaanse vluchtelingen aan boord de Australische wateren binnengevaren. Dat gebeurde tegen de uitdrukkelijke wil van Australië. Daarop zijn zo'n zestig zwaarbewapende leden van de Australische Special Air Services (SAS) aan boord van het schip gegaan. Ze zouden er onder meer op moeten toezien dat de vluchtelingen hun dreigement om overboord te springen niet uitvoeren. De hongerstaking van de vluchtelingen aan boord is vandaag afgebroken. Zij hebben de Noorse kapitein verzocht om de territoriale wateren van Australië weer te verlaten. De kapitein heeft dat geweigerd.

Gisteren heeft de Australische Senaat een noodwet tegengehouden die de regering speciaal ontworpen had om het Noorse schip uit de Australische territoriale wateren te kunnen verdrijven. De noodwet werd tijdens een nachtelijke zitting verworpen door een coalitie van oppositiepartijen in de Senaat, onder leiding van de Labor Party. De Labor Party staat wel achter het besluit van premier Howard om de vluchtelingen uit Australië te weren. Australië, Noorwegen en Indonesië weigeren om de vluchtelingen op te nemen. Ook Singapore heeft verklaard geen vluchtelingen te kunnen opnemen. Tot nu toe heeft alleen Nieuw Zeeland laten weten dat het opvang van de asielzoekers zou willen overwegen als het daarom gevraagd zou worden.