Vertrek Briët tekenend voor chaos bij Corus

Het rommelt aan de top bij Corus, waar in korte tijd de derde Nederlander vertrekt. ,,Hoeveel miljoen dit kost lezen we wel weer.''

Het ontslag van Nederlander Franswillem Briët, na de Britse bestuursvoorzitter Tony Pedder beschouwd als de hoogste man bij staal- en aluminiumconcern Corus, is bij de Nederlandse divisie Hoogovens als een volslagen verrassing gekomen. ,,Ik zat met bepaald niet de laagste directeur in de organisatie te praten toen er een interne nieuwsflits op de computer verscheen'', zegt een stafmedewerker van Hoogovens in IJmuiden. ,,Wat krijgen we in jezusnaam nou weer, was zijn reactie op het nieuws over Briët.''

Briët is na bestuursvoorzitter Fokko van Duyne en staalman Aad van de Velden de derde Nederlander die binnen een jaar uit de top van Corus is verdwenen. ,,De argumentatie `om persoonlijke redenen' die daarbij keer op keer wordt gebruikt is natuurlijk een farce'', zegt bestuurder A. van der Molen van vakbond de Unie. ,,Het ware verhaal krijg je niet te horen omdat ook hij een grote zak geld meekrijgt en daarom zijn mond houdt.''

Zijn collega Jos Duynhoven van FNV Bondgenoten vult aan: ,,Dat is natuurlijk één van de trieste aspecten van dit verhaal. Dat het personeel in het volgende jaarverslag kan lezen hoeveel miljoenen deze bestuurder weer heeft meegekregen. Zeker in een tijd dat Corus zwaar moet bezuinigen gaat daar een volstrekt verkeerd signaal van uit.'' En Frits van Wieringen, voorzitter van de Europese ondernemingsraad van Corus: ,,In het zevenkoppige uitvoerend comité dat de dagelijkse leiding heeft bij Corus zit nu welgeteld nog één Nederlander, Henk Vrins van de aluminiumdivisie. Onze Duitse collega's bij de aluminiumbedrijven, je praat dan toch gauw over zo'n 6.000 à 7.000 mensen, reageren daarom hetzelfde als hier in IJmuiden: dat de Engelsen toch wel erg beginnen te overheersen.''

Naar de precieze toedracht van het vertrek van Briët – verantwoordelijk voor verpakkingsstaal en buizen – blijft het gissen. Al heeft een aantal betrokkenen de indruk dat Briët, na het vertrek van Aad van de Velde en Fokko van Duyne, een Nederlands klankbord miste. Hij zou zich geïsoleerd voelen temidden van het Britse bestuursgeweld. Wegens gezondheidsklachten (,,Nadrukkelijk is het woord `overspannen' vermeden, maar die richting ging het toch wel uit'', aldus een Corus-medewerker) was Briët al enkele maanden uit de roulatie. ,,In die periode heeft hij de zaken waarschijnlijk op een rij gezet en besloten te vertrekken'', zegt Duynhoven.

Toch overheerst bij Hoogovens de indruk dat het opgestapte trio te weinig weerwerk heeft gegeven aan hun Britse collega's van Corus, dat door de aanhoudende megaverliezen aan Britse kant in grote problemen verkeert. British Steel heeft na de fusie, in oktober 1999, Hoogovens in de val meegesleept, hoewel ook het staalbedrijf in IJmuiden het laatste jaar zijn zaken niet meer op orde had en in de verliezen dook. Het zogeheten plan `World Class IJmuiden', waarbij de Hoogovens-vestiging is doorgelicht, moet op 21 september uitsluitsel geven of er ook in Nederland ontslagen zullen vallen. ,,Uitgesloten'', zegt Van Wieringen, die wijst op het arbeidsconvenant dat Hoogovens tot 2004 met de bonden heeft, waarbij is bepaald dat er in IJmuiden geen banen zullen worden geschrapt. ,,Als World Class IJmuiden de zoveelste ordinaire bezuinigingsmaatregel blijkt, is het echt mis.''

De vraag is wat een arbeidsconvenant waard is als in Londen en nergens anders de zaken worden bepaald. Om die reden is ook stafdirecteur Maarten Freze bij Hoogovens vertrokken. British Steel wil de Europese markt op. Maar de `Europese expertise' waar het via Hoogovens over beschikt is gisteren weer verder geëlimineerd.

    • Marc Serné