`VendexKBB verkoopt vuile kleren'

De arbeidsomstandigheden in twaalf fabrieken in India en Sri Lanka waarmee VendexKBB zaken doet voldoen niet aan de eisen die het warenhuisconcern stelt in zijn eigen gedragscode.

Dat concludeert de stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (Somo) in een onderzoek. Een woordvoerder van VendexKBB zegt verbaasd te zijn over de onderzoeksresultaten, maar niet inhoudelijk te kunnen reageren, omdat de twaalf toeleveranciers in het onderzoek niet worden geïndentificeerd. Somo heeft toegezegd in de tweede helft van september met Vendex over het rapport te praten. ,,Wij houden de fabriekslocaties geheim, omdat wij bang zijn voor repercussies tegen lokale werknemers'', zegt onderzoeker J. Oldenziel van Somo.

Somo schrijft in een persbericht over het onderzoek: ,,Zeer lage lonen, verplichte overuren (werkweken van 80 tot 100 uur), discriminatie, geen enkele vakbondsvrijheid, en onveilige en ongezonde werk-omstandigheden zijn aan de orde van de dag.'' De stichting doet sinds 1973 sociaal-economisch onderzoek naar het functioneren van multinationale ondernemingen.

Vendex heeft samen met het Duitse KarstadtQuelle een code opgesteld met leveranciersvoorwaarden. Het concern zegt regelmatig te controleren of de arbeidsomstandigheden goed zijn. ,,De inhoud van de code van Vendex is niet slecht'', zegt Somo-onderzoeker Oldenziel, ,,maar er is onvoldoende controle op de naleving.''

Somo bepleit de invoering door Vendex van de Amerikaanse zogeheten SA 8000-code die is opgesteld in samenwerking met belangengroepen en gepaard gaat met onafhankelijke controle door accountants als PriceWaterhouseCoopers of KPMG. Vendex zegt dat niet van plan te zijn. Een woordvoerder wijst erop dat op de naleving van de eigen code wordt toegezien door ,,onafhankelijke derden''. De resultaten van deze controles worden niet gepubliceerd.