`Spelers wilden Stam kwijt'

Niet coach Sir Alex Ferguson, maar de Britse spelers van Manchester United hebben Jaap Stam gedwongen de club te verlaten. Volgens het Ierse dagblad Evening Herald waren ze zo beledigd door enkele uitspraken in Stams onlangs verschenen biografie Head to Head dat voor hem in de kleedkamer op Old Trafford een shirt werd klaargelegd met daarop het woord `judas'. Toen de Nederlandse voetballer zich vervolgens wilde excuseren, verlieten zijn teamgenoten demonstratief de kleedkamer. Stam was daarop niet langer te handhaven bij de club, waar hij nog een driejarig contract had, en werd in allerijl verkocht aan Lazio Roma.

Aanvankelijk werd verondersteld dat Stam moest vertrekken op last van manager Ferguson over wie de international in zijn boek opbiecht dat hij ,,tegen de regels in een geheim gesprek'' met hem had gevoerd, toen hij nog bij PSV speelde. Volgens de Evening Herald maakte Ferguson daar geen punt van, maar kwamen de spelers in opstand. Zo weigerde verdediger Gary Neville nog langer met Stam te spelen. Als vertegenwoordiger van de spelersraad geniet de broer van Phil Neville groot aanzien binnen de selectie. Voor het duel met Blackburn Rovers passeerde Ferguson zowel Stam als Gary Neville in de hoop dat ze hun conflict zouden bijleggen. De verjaagde Stam is inmiddels vervangen door de 35-jarige Fransman Laurent Blanc, die gisteren een éénjarig contract tekende bij de landskampioen.

Toch lijken de Engelse spelers zich bij hun vonnis over Stam te hebben gebaseerd op uit zijn verband gerukte citaten. Zo zegt hij in de door Jeremy Butler geschreven biografie over de broers Neville: ,,Drukke kutten (in het Engels afgedrukt als c**ts, red.) noemen we ze in de kleedkamer, omdat ze over van alles en nog wat lopen te zeuren.'' Maar in het omstreden hoofdstuk De kleedkamer houdt Stam ook een lofzang op de Neville's: ,,Ik ben zo diep onder de indruk geraakt van Gary dat ik mijn nek voor hem uitsteek door te beweren dat hij later een uitstekende manager zal zijn.''

Butt en Giggs gedragen zich volgens Stam als de ,,Peter Pans in onze kleedkamer'' met kinderachtige grapjes die je na de schooltijd vergeten hoort te zijn. In zijn boek roemt Stam vervolgens uitvoerig de kwaliteiten van Giggs en Butt, die hij ,,de meest onderschatte voetballer van Engeland'' noemt.