Spanje

Ava Gardner

Op een rots in de Spaanse kustplaats Tossa de Mar staat naast een oud kasteel het bronzen standbeeld van een kleine vrouw, blootsvoets, de borsten priemend naar voren, het hoofd fier geheven. Het staat er ter herinnering aan Ava Gardner (1922-1990), de legendarische Hollywood-ster, behalve om haar films bekend om haar onstuimige relatie met Frank Sinatra. Ava Gardner was vijftig jaar geleden in Tossa om er naast James Mason de film Pandora and the flying Dutchman te draaien. De bewoners figureerden in de film en in sommige scènes werd zelfs Catalaans gesproken, een ongehoorde gebeurtenis in een tijd waarin die taal, onder het Franco-regime, nog verboden was. Nadat de film in 1951 was uitgekomen, werd Tossa een toeristische trekpleister. Nog steeds gonst Tossa van de anekdotes over de romance tussen de Amerikaanse diva en de eveneens in de film optredende stierenvechter Mario Cabré, en over de bezoeken van een razend jaloerse Sinatra.

De plaats aan de Costa Brava viert het jubileum met een speciaal programma. Onder de titel De doos van Pandora is een wandeltocht onder begeleiding georganiseerd langs alle mooie plekken waarvan de filmers indertijd zo onder de indruk waren – en uiteraard langs het beeld van de filmster –, restaurants serveren speciale menu's en de stad Gerona doet mee met een expositie in het filmmuseum. Tossa de Mar, wandeling La caja de Pandora, t/m september elke zaterdag om 19 uur, vanaf het toeristenbureau van Tossa. Expositie Pandora, cuando Ava Gardner sedujo a Gerona (toen Ava Garner Gerona verleidde) in het Museu del Cinema de Girona, t/m 11 sept, di-zo 10-20u.

Balenciaga

De Spaanse modeontwerper Cristóbal Balenciaga werd vooral in de jaren '50 beroemd om zijn sobere, elegante ontwerpen, waarin hij speelde met verschillende nuances zwart. Balenciaga verliet Spanje in 1937, aan het begin van de burgeroorlog en vestigde zich in Parijs. Hij sloot zijn haute-couturehuis in 1968 uit teleurstelling over de ontwikkelingen in de mode. Hij weigerde mee te doen met de prêt-à-porter en zag met lede ogen het verdwijnen van de elegante lijnen aan. Het nieuwe Centro Kursaal in San Sebastián wijdt een expositie aan de Spaanse ontwerper: De Paris a San Sebastián. In chronologische volgorde worden 56 ontwerpen van zijn hand getoond, onderverdeeld in verschillende categorieën, zoals jurken en jassen, hoeden, bijouterieën en accessoires. Ook worden persoonlijke bezittingen van Balenciaga tentoongesteld. De Paris a San Sebastián t/m 15 okt in Avda de Zurriola 1, Donostia-San Sebastián.

Inl 00-34943003000.

En verder

Marcel Duchamp t/m 11 sept in Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, C./Montalegre 5, Barcelona 00-34933064100; Oblidats per Noè (vergeten door Noach), geschiedenis van grote zoogdieren t/m 14 okt in Museu de Zoologia, Barcelona 00-34933196912; El Renacimiento Mediterráneo (De Mediterrane Renaissance) t/m 2 sept in Museo de Bellas Artes, Valencia; La noche (de nacht) in de Spaanse kunst 1984-2001 t/m 19 sept in Museo de Arte Contemporáneo de Segovia Esteban Vicente, Segovia 00-34921463738; Piedras Duras, tentoonstelling van mozaïeken t/m 26 sept in Museo del Prado, Madrid 00-343302900; Architectuurwandelingen, vanaf Centre de Cultura Contemporània (CCCB) t/m 2 sept in Barcelona 00-34933064100; Neocueva, reproductie van grottekeningen uit Altamira in Museo Nacional y Centro de Investigación de Altamira, Santillana del Mar (Cantabria) 00-34942818005.