spaghetti al tonno

Een nieuwe lichting studenten gaat weer aan de slag. Daarbij hoort vaak wonen op kamer en koken voor jezelf of medestudenten. Pasta is daarbij geliefd. Tegenwoordig is er veel meer keuze dan vroeger. Maar het studentenbudget is meestal niet toereikend voor nieuwe, duurdere producten. Daarom toch maar spaghetti. Meestal wordt er gemiddeld 75-100 gram spaghetti of macaroni per persoon gerekend, maar op deze leeftijd kan er behoorlijk gegeten worden dus raad ik aan het hele pak te gebruiken.

Breng een grote pan met water en 2 tot 3 theelepels zout aan de kook. Doe niet alle spaghetti tegelijk in de pan maar in drie porties. Zet de staafjes rechtop in de pan en duw ze verder in het water zodra ze zacht worden. Breng het water weer aan de kook en roer de spaghettislierten van elkaar los. Ze moeten als het ware in het water zweven. Kook de spaghetti met een deksel op de pan gaar in de tijd die in gebruiksaanwijzing op het pak staat. Maak intussen de saus. Pel en snipper de ui. Pel de knoflook en pers de teentjes uit in een knoflookpers of snijd ze fijn. Snijd de ansjovis in stukjes, bewaar de olie. Verhit drie eetlepels olie in een ruime koekenpan of een braadpan. Bak hierin de snippers ui en knoflook op laag vuur ongeveer twee minuten zonder de stukjes bruin te laten worden. Roer er de ansjovis en de tomatenpuree door. Voeg een kwart liter water toe en breng de saus aan de kook. Verkruimel de tonijn boven de pan en doe er de kappertjes bij. Laat de saus pruttelen tot de spaghetti gaar is. Giet de spaghetti af. Dat gaat het makkelijkst in een vergiet, of met het deksel schuin op de pan. Pas op: stoom in je gezicht is erg heet. Breng de saus met zout en peper op smaak. Doe de spaghetti terug in de pan of in een schaal en roer er de ansjovisolie of een scheutje kookvocht door om ervoor te zorgen dat de slierten niet aan elkaar plakken. De saus kan apart worden geserveerd of door de spaghetti gehusseld. Eet er een salade bij.