Software-kraker in VS officieel beschuldigd

Een Russische programmeur is gisteren officieel in staat van beschuldiging gesteld, omdat hij de Amerikaanse Digital Millennium Copyright Act (DMCA) heeft overtreden. De 26-jarige Dmitri Skljarov werd vorige maand in Las Vegas gearresteerd. De DMCA is een wet die de auteursrechten van softwarebedrijven, uitgevers, platenmaatschappijen en filmstudio's beschermt.

Skljarov heeft een programma gemaakt waarmee de kopieerbeveiliging van elektronische boeken omzeild kan worden, wat verboden is onder de DMCA. Skljarov is de eerste persoon die op grond van de DMCA is aangehouden. Hij wordt ervan beschuldigd de wet, die vorig jaar van kracht werd, op vijf punten overtreden te hebben. Hij kan een gevangenisstraf van 25 jaar en een boete van 2,5 miljoen dollar krijgen als hij voor alle overtredingen wordt veroordeeld. Ook Skljarovs werkgever, het Russische softwarebedrijf Elcomsoft, is in staat van beschuldiging gesteld. Het bedrijf kan een boete van 2,5 miljoen dollar krijgen.

Skljarov werd in juli gearresteerd tijdens een bezoek aan een congres over nieuwe technologie in Las Vegas, waar hij over zijn kraakprogramma zou vertellen. De Rus, die een proefschrift over computerbeveiliging schrijft, zegt dat hij het programma niet uit winstbejag heeft geschreven. Hij wilde geen handel drijven met illegaal gekopieerde e-books, of elektronische boeken, maar aantonen dat de beveiliging van softwarebedrijf Adobe zwak is. Skljarovs programma is tevens bedoeld voor blinden die een brailleapparaat voor de computer gebruiken. Door de kopieerbeveiliging van Adobe kan de tekst van e-books niet in braille worden omgezet. Met Skljarovs programma kan dat wel.

De DMCA geldt in de VS als omstreden, omdat de wet ook wetenschappelijk onderzoek naar computerbeveiliging en normaal consumentengedrag zoals het maken van een kopie voor thuisgebruik strafbaar stelt. Ook systeembeheerders die kraakprogramma's gebruiken om de veiligheid van computernetwerken te testen kunnen op grond van de DMCA vervolgd worden.

In San Francisco en Moskou wordt vandaag gedemonstreerd tegen de DMCA en de aanhouding van Skljarov.

dossier computerbeveiliging www.nrc.nl

    • Marie-José Klaver