Slotervaart sluit deel afdelingen

Het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam gaat de afdelingen neurochirurgie, reumatologie en reuma-orthopedie deels sluiten. Zo hoopt het ziekenhuis de ondergang af te wenden.

Dat blijkt uit het `overlevingsscenario' dat de directie van het ziekenhuis gisteren presenteerde. Het plan, geschreven door interim-manager P. Sturkenboom, in nauw overleg met de medewerkers, moet ,,de zorg bij het ministerie van Volksgezondheid en verzekeraar Agis wegnemen dat er niets structureels zal veranderen in het Slotervaart''. Het Slotervaartziekenhuis kampt al jaren met grote financiële en organisatorische problemen, mede veroorzaakt door personeelstekorten.

Het overlevingsscenario voorziet in twee nieuw te bouwen locaties, met strikt gescheiden verantwoordelijkheden. In het zogeheten `transmuraal interventiecentrum' wordt medische basiszorg geboden, die de patiënt nu krijgt in het Slotervaart. Hieronder vallen dagbehandelingen, poliklinische zorg, operaties, Eerste Hulp en intensive care. Opname en verzorging van patiënten vinden in principe uitsluitend plaats in een `zorghotel', dat op een andere locatie en op commerciële basis wordt geëxploiteerd.

Zijn sterke positie als teaching hospital wil het Slotervaart behouden. Ook streeft het ziekenhuis naar concentratie op doelgroepen, zoals oudere en/of chronische patiënten.

Over twee weken brengt een externe commissie, voorgezeten door oud-staatssecretaris van Volksgezondheid Hans Simons, eveneens advies uit over de toekomstmogelijkheden van het Slotervaart. Deze commissie werd afgelopen voorjaar ingesteld door verzekeraar ZAO en koepelorganisatie Zorgverzekeraars Nederland, toen een faillissement dreigde. Minister Borst (Volksgezondheid) beslist óf en wát er verandert in het Slotervaart.

Sturkenboom wilde vanochtend niet zeggen of de aanbevelingen van de commissie-Simons overeenkomen met de plannen in zijn overlevingsscenario. ,,De directie van het Slotervaart is daar gisteren vertrouwelijk en slechts in hoofdlijnen over geïnformeerd'', aldus de interim-manager. Het interne plan dient volgens hem wel ,,als input voor het externe rapport van Simons''.

De nieuwe opzet van het Slotervaartziekenhuis moet volgens dit plan worden gerealiseerd tijdens een driejarige reorganisatiecampagne, die op 1 januari 2002 van start gaat. Door het afstoten van complexe medische functies, gaan naar schatting 220 arbeidsplaatsen verloren.