Selectie Televisie & Radio

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Aandacht voor de beslissing van premier Kok en een gesprek met fractievoorzitter van de PvdA in de Tweede Kamer Ad Melkert. Verder minister van Buitenlandse Zaken Van Aartsen die in Indonesië een gesprek zal hebben met de president Megawati Soekarnoputri. Ned.2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Aandacht voor proforma-zitting van het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag met de verdachte Slobodan Miloševic. Verder een gesprek met beoogd opvolger van Kok, Ad Melkert. Ned.1, 20.30-21.00u.

Nova. Onder meer met het oog op de invoering van de euro een reportage over de Europese Centrale Bank in Frankfurt en beelden van het drukken van de euro in drukkerij Joh. Enschedé in Haarlem. Ned.3, 22.30-22.50u.

DOCUMENTAIRES

Van gewest tot gewest. Slot van een serie uitzendingen waarin steeds een jaar uit het Gewest-archief centraal stond. Vanavond over 1970 met o.a. een popfestival in het Friese Gaasterland en de fanfare Fortissimo die in Venlo een bonte avond organiseert met Turkse en Marrokaanse gastarbeiders. Ned.3, 19.00-19.30u.

Andere tijden. Herhaling uit februari van dit jaar van de uitzending over Nederlandse landmachtsoldaten die in de jaren zestig naar het Franse dorp La Courtine gingen om er militair te oefenen. De Nederlanders oefenden zich ook in het nuttigen van Franse dranken. Ned.3, 19.30-20.05u.

Histories. Het oude hart van Leuven werd in 1914 verwoest door de Duitsers nadat zij de stad tot heilige plaats van de westerse cultuur hadden gemaakt. Leuven antwoordde met de vernietiging van de oude universiteitsbibliotheek. Afl.: De bibliotheek van Leuven. Canvas, 21.00-21.50u.

Predators. Natuurfilm over dieren die hun prooi gezamenlijk aanvallen, zoals de wolf, de Japanse bij en de mier. BBC2, 21.00-21.30u.

Zembla. Over het einde van de internetgoudkoorts in Silicon Valley. Tot voor kort kregen startende internetbedrijven miljoenen dollars. De aandelenkoersen stegen naar astronomische hoogten. Daar kwam vorig jaar een abrupt einde aan en voor het einde van dit jaar is 80 procent van alle dotcom-bedrijven failliet. Ned.3, 21.18-22.00u.

Zomerkoppen. Laatste aflevering van een serie met vanavond aandacht voor Italiaanse en Russische politici die met elkaar op de vuist gaan, vrouwelijke politici die uit de kleren gaan en de ultra-rechtse politica en seksbom Alessandra Mussolini die meent dat je als vrouw in de politiek altijd moet vechten. En dat deed ze ook, in een televisiedebat tijdens de afgelopen Italiaanse verkiezingscampagne. VRT, 21.40-22.25u.

Faszination Freiheit - Spektakuläre Fluchtgeschichten. In 1964 vluchten 8 gymnasiasten van Oost- naar West-Berlijn door bij het station Friedrichssstrasse op de trein-express Moskou-Parijs te springen. De volgende vlucht mislukt en twee jongens werden door de DDR-grenspolitie gearresteerd. Ruim 35 jaar later komen enkele vluchters en pechvogels elkaar weer tegen. Afl.: Flucht mit dem Moskau-Paris-Express. ARD, 21.45-22.30u.

Storyville: Fashion victim. Portret van de modeontwerper Gianni Versace, die in 1997 werd vermoord. De documentaire schetst een beeld van de opkomst en ondergang van een modegigant en zijn moordenaar Andrew Cunanan. Aan het woord komen o.a. de vriend van Versace, de vader van Cunanan, de ontwerper Alexander McQueen en de fotograaf Testino. BBC2, 22.00-23.20u.

Heilig vuur. De 25-jarige Alanya werd geadopteerd door een Nederlands echtpaar en groeide op in Tilburg. Na een kwart eeuw in Nederland besloot ze terug te keren naar Peru om daar een nachtopvang voor straatkinderen op te zetten. Ned.1, 22.16-22.43u.

De gekke wereld van Louis Theroux. Presentotor Louis Theroux gaat in New Orleans in getto's op zoek naar de extreme vorm van zwarte `gangster rap'. Hij wil de eerste blanke `middle class gangster rapper' worden. Afl.: Rap. Canvas, 22.20-23.10u.

PRAATPROGRAMMA

Hardtalk. Gesprek met Charles Hill van New Scotland Yard die zich bezighoudt met het opsporen van gestolen kunst en antiek. Hij zat in het team dat in 1994 de mannen opspoorde die uit het Nationaal Museum in Oslo De Schreeuw van Edvard Munch hadden gestolen. BBC World, 20.30-21.00u.

De kern van de zaak. Slot van een serie gesprekken over maatschappelijke problemen. Zie ook TV-vooraf. Ned.1, 21.34-22.16u.

DRAMA & MUZIEK

Lola da musica. Portret van Steve Earle, de country-legende die enkele maanden geleden de cd Transcendental Blues afleverde. Op die plaat verwerkt de troubadour elementen uit country-, folk- en popmuziek. Ned.3-20.05-20.48u.

People's princess. Herhaling van de televisiefilm over het laatste levensjaar van prinses Diana. Ze reisde af naar Angola en Sarajevo om daar de mijnenproblematiek aan de kaak te stellen. Verder was ze hevig verliefd op playboy Dodi. De toekomst zag er goed uit. Maar op 31 augustus 1997 kwam aan haar leven een dramatisch einde. Met Amy Secombe, George Jakos, Anthony Valentine. Ned.2, 21.00-22.42u.

Arthur Miller. Slot van een serie waarin toneelschrijver Arthur Miller commentaar geeft op gespeelde scènes uit zijn stuk A View from the Bridge. Ned.1, 23.11-23.44u.

FILM

. Robin Hood: Prince of Thieves (Kevin Reynolds, 1991, VS). Indiana Jones-versie van een aan het mondiale groene bewustzijn aangepaste legende had ook Dances with Wolves 2 kunnen heten, al zijn de `merry men' van Sherwood Forest natuurlijk geen Sioux-Indianen. Titelrol van Kevin Costner. Met Mary Elizabeth Mastrantonio als romantic interest. RTL4, 20.30-23.10u., onderbroken door reclame.

In & Out (Frank Oz, 1997, VS). Halfslachtige komedie trapt lol over de manier waarop middle America, de media voorop, reageert op een onverwachte coming out. Alom geliefde leraar Engels in Indiana (Kevin Kline) staat op het punt in het huwelijk te treden maar zou gay zijn, zo maakt ex-leerling Matt Dillon wereldkundig tijdens de Oscar-uitreiking. Net5, 20.30-22.15u., onderbroken door reclame.

Poltergeist III: The Other Side (Gary Sherman, 1988, VS). Opus drie in door Spielberg begonnen reeks bewandelt vertrouwd griezelpad. Heather O'Rourke speelt voor de derde keer het behekste meisje Carol Anne en overleed enkele maanden na de opnamen op 11-jarige leeftijd. RTL5, 22.00-23.50u., met reclame.

Snakes & Ladders (Trish McAdam, 1996, Ierland/Duitsl./Eng.). Licht-feministische komedie vertoont alle trekken van een sitcom. Over de relationele en professionele dilemma's van straatartieste (Pom Boyd) in Dublin. Canvas, 23.10-0.45u.

House of Wax (André de Toth, 1953, VS). Een van de eerste drie-dimensionaal opgenomen films is remake van Mystery of the Wax Museum en introduceerde Vincent Price als horror-acteur. Verminkte directeur van wassenbeeldenmuseum maakt moordlustig gebruik van menselijke modellen. Ned.1, 23.44-1.09u.

La guerre est finie (Alais Resnais, 1966, Frankrijk). Yves Montand excelleert als controversiële Spaanse `beroepsrevolutionair' in Parijse ballingschap. Jorge Semprun schreef scenario dat de hoofdpersoon de waarde van zijn verzetswerk laat traceren in hypothetische flashforwards. ZDF, 0.20-2.15u., zwart-wit, nagesynchroniseerd.

Tous les matins du monde (Alain Corneau, 1992, Fr.). Imposante studie naar muziek en hartstocht in de tweede helft van de zeventiende eeuw, de bloeiperiode van de barok en de viola da gamba. De Franse componist en hofmusicus Marin Marais (1656-1728) haalt herinneringen op aan zijn ascetische leermeester Sainte Colombe. Zeven Césars waaronder die voor beste film en regisseur. Met Jean-Pierre Marielle en Gérard en Guillaume Depardieu. ARD, 0.50-2.35u., nagesynchroniseerd.

Weit ist der Weg (Wolfgang Schleif, 1960, West-Duitsland). In Brazilië gesitueerde Schlagerfilm waarin Freddy Quinn zich over een vondeling ontfermt. Morgen, ARD, 10.35-12.00u.

. Donovan's Reef (John Ford, 1963, VS). Fords lichtvoetige komedie met ernstige ondertonen. Komst van stadsjuffer Elizabeth Allen ondergraaft idyllische status quo van het tropische eiland waarop oorlogsveteranen John Wayne, Lee Marvin en Jack Warden zich hebben teruggetrokken. Morgen, SBS6, 13.10-15.10u., onderbroken door reclame.

. A Canterbury Tale (Michael Powell & Emeric Pressburger, 1944, Engeland). Merkwaardige film van Powell & Pressburger waar niemand echt goed raad mee weet, is o.m. een portret van een dorpsgemeenschap (in Kent) die in oorlogstijd haar traditionele waarden bedreigd ziet worden. Jongedame gaat samen met een Britse en een Amerikaanse officier op zoek naar mysterieuze man die 's nachts lijm pleegt te smeren in meisjesharen. Morgen, BBC2, 14.20-16.20u.

RADIO

Radio Urbania. Onder anderen hoogleraar sociologie aan de Erasmus Universiteit Jack Burgers over het `verborgen leven' in Rotterdam. 747AM, 18.30-19.00u.

Storing. Gesprek over het nieuwe omroepseizoen met aandacht voor nieuwe programma's. Radio 1, 20.02-21.00u.

De avonden. Na het uitzicht van architect Egbert Duijn in Maastricht een gesprek met kunsthistoricus J.Teeuwisse, die onlangs werd benoemd tot directeur van het nieuwe Sculptuur Instituut in Scheveningen. Na elven sessie-opnamen van de Amerikaanse band Windsor for the Derby. 747AM, 22.02-24.00u.

RVU Radioprijs. In deze uitzending van genomineerde documentaires een door Jojanneke Drijver gemaakt radioportret van mevrouw Boterman-Haverkamp die in 1894 werd geboren en in 1979 overleed. Ook een enigszins filosofische reportage van Mark Beekhuis over het werk van een brugwachter. Radio 1, 0.04-1.00u.