Selectie Muziek

Zomerconcerten

Het laatste Zomerconcert in het Amsterdamse Concertgebouw wordt op 31 aug 20u15 gegeven door het Brabants Orkest o.l.v. Alexander Liebreich. De sopraan Charlotte Margiono zingt de Vier letzte Lieder van Strauss en aria's uit Verdi's La forza del destino en Don Carlos. Verder instrumentale muziek van Strauss, Verdi en Tsjaikovski.

Opera

Het Saxion Opera Festival biedt in Enschede van 31 aug t/m 9 sept vijftig voorstellingen met symfonische concerten, workshops, belcanto in jazz, pop, kleinkunst, koorzang, liedkunst en films voor volwassenen en kinderen. Belangrijkste première is Beethovens Fidelio door de Nationale Reisopera en het Orkest van het Oosten o.l.v. Jaap van Zweden. Verder oa de jeugdopera Bastien et Bastienne van Mozart en een bewerking van Rossini's Barbier van Sevilla.

Inl 053-4878500; www.reisopera.nl. Kaartverkoop opera: 053-4858585.

Belcanto

In het jaarlijkse Belcanto Festival in Dordrecht (31 aug t/m 9 sept) worden 31 augustus, 4 en 8 september in het Hof openluchtuitvoeringen gegeven van de opera Il matrimonio segerto (Het geheime huwelijk) van Cimarosa. Verder oa concerten, een diner-chantant, promenadeconcerten, muziek van Bellini, Verdi-evenementen en pastafeesten. Inl en res: VVV Dordrecht en 0900-6737284.

Gaudeamus

De Internationale Gaudeamus Muziekweek, een internationale competitie voor jonge componisten, vindt van 3 t/m 9 september plaats met de uitvoering van 20 werken van componisten uit 16 landen in diverse Amsterdamse zalen: De IJsbreker, Paradiso, Felix Meritis, BIM-huis, Posthoornkerk, Stedelijk Museum en Beurs van Berlage.

Inl 020-6947349; www.gaudeamus.nl

Zomer Jazz Fiets Tour

1 september vindt de vijftiende editie plaats van de Zomer Jazz Fiets Tour. Per fiets worden jazzliefhebbers langs een route door het Groningse Reitdiepdal geleid waar in de middeleeuwse kerkjes, monumentale borgen en boerenschuren de crème de la crème van de hedendaagse jazz optreedt. Dit jaar onder andere op het programma: Guy Klucevsek, Andy Sheppard, Body Parts, Franky Douglas Seven, Michael Moore/ Alex Maguire, Paulinho Vieira en Gary Lucas. Het eerste concert begint om 12u30 in Leegkerk. Res en inl 0594-621707 of www.zjft.nl

Raise the Roof

Hoe klinkt de soundtrack voor de denkbeeldige krimi Tampert? En hoe had Naima geklonken als John Coltrane een triphopper was geweest? Deze en andere vragen beantwoordt het funky jazzhiphoprockdance gezelschap Raise the Roof tijdens hun optreden op 3 september in Carnaval du Jazz in Heerlen.

Oene van Geel

Hij is lid van ontelbaar veel bands variërend van het semi-klassieke Zapp-strijkkwartet tot het jazzy Van Doorn Strijkers. Met het experimentele On the Line won violist Oene van Geel afgelopen juli de Dutch Jazz Competition. En tussendoor heeft hij nog tijd om een eigen band te leiden. Vanaf 4 september treedt hij met dat kwartet vijf avonden lang op in het Amsterdamse Pompoen.

Loops

Bassist Edwin Wieringa maakt minimale muziek die bestaat uit de voortdurende structuur-improvisatie op een enkele noot of kort riedeltje, genaamd een loop. Tijdens de eerste Next Try-avond van het nieuwe TryTone-seizoen brengt hij drie variaties voor klarinet, bas, piano en marimba. Het concert vindt plaats op 5 september in Zaal 100 te Amsterdam.