Selectie Galerie

Nan Hoover

De Amerikaanse kunstenaar Nan Hoover (1931) wordt gezien als een van de pioniers van de performance- en videokunst. Opgeleid als schilder, stapte ze in 1973 over op videokunst, een medium dat op dat moment nog in de kinderschoenen stond. In haar videowerken, waarin ze zelf vaak figureerde, experimenteerde Hoover met de werking van licht en schaduw. Hierbij werd ze beïnvloed door het gebruik van licht in de Hollandse schilderkunst, met name Rembrandt. Hoe rijk en gevarieerd haar oeuvre is, wordt duidelijk op de tentoonstelling Dialogue, works by Nan Hoover in Montevideo/Time Based Arts. T/m 29 sept, Keizersgracht 264, Amsterdam. Di t/m za 13-18u.

Playtime

Het in Eindhoven gevestigde bureau Maurer United Architects (MUA), opgericht door het architectenduo Marc Maurer en Nicole Maurer, is in meer geïntereseerd dan architectuur alleen. In hun werk onderzoeken ze de relatie tussen architectuur, vormgeving, beeldende kunst en nieuwe media. Toen ze door de MU Art Foundation gevraagd werden om een tentoonstelling van hun werk samen te stellen, weigerden ze dan ook hun ontwerpen op de gebruikelijke wijze, in de vorm van bouwtekeningen en maquettes te presenteren. In plaats daarvan nodigden ze geestverwante ontwerpers en kunstenaars uit, onder wie grafisch ontwerper Richard Rotgans, DJ Kid Sundance en grafittikunstenaars ZEDZ en DELTA. Het resultaat is Playtime, een expositie met wandschilderingen, interactieve videoinstallaties, geluidsruimtes en computergames. 1 sept t/m 7 okt in MU-De Witte Dame, Emmasingel 20, Eindhoven. Ma t/m vr 10-18u, za 11-17u, zo 13-17u.

WSSOHWTE?

De titel van de tentoonstelling WSSOHWTE? in TENT.Rotterdam bestaat uit een retorische vraag: `Who Says Seeing Only Happens With The Eyes? Het ervaren van een kunstwerk gebeurt tegenwoordig allang niet meer uitsluitend door middel van de ogen. Bij nieuwe kunstvormen als installatiekunst, geluidskunst en videokunst worden ook de andere zintuigen, zoals het gehoor en de reuk, aangesproken. De kunstwerken op deze tentoonstelling, gemaakt door Paul Devens, Zeger Reyers, Toril Rygh, Anne Lise Stenseth, Martin Walde en initiatiefnemer Wapke Feenstra, zijn daar een duidelijke illustratie van. T/m 12 sept, Witte de Withstraat 50, Rotterdam. Di t/m zo 11-18u. Www.wssohwte.net.

Job Koelewijn

Dit najaar zal het pand waar De Begane Grond gevestigd is een grondige verbouwing ondergaan. Vooruitlopend op die renovatie nodigde het kunstcentrum achtereenvolgens zeven beeldend kunstenaars uit om de ruimte naar hun hand te zetten en te reageren op de ingrepen van hun voorgangers. Zo is na verloop van tijd een gezamenlijke tentoonstelling ontstaan. Tot nu hebben Krijn de Koning, Tomo Savic-Gecan, André van Bergen, Roman Ondak en Govinda Mens hun sporen in de ruimte achtergelaten. De volgende gast is Job Koelewijn, een van Nederlands succesvolste kunstenaars van dit moment. 2 sept t/m 14 okt, Lange Nieuwstraat 2, Utrecht. Wo t/m za 12-17u, zo 13-17u.