RUSTIGER DAN STUDIE

Naam: Anke Peeters (29)

Studie: museologie, educatie

Positie op de arbeidsmarkt: is na de schoolvakantie begonnen voor de klas

,,Na de middelbare school koos ik voor de studie museologie aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Gewoon omdat ik graag naar musea ging en een leuke studie wilde doen. Of er werk in was te vinden, daar hield ik me niet bezig. Ik studeerde af in de richting educatie.

,,Na mijn afstuderen was er weinig werk. Ik heb wel dingen gedaan, maar allemaal op projectbasis. Het waren allemaal haastklussen, zonder budget.

,,Toen drie jaar geleden mijn dochtertje werd geboren, dacht ik voor het eerstaan een ander vak. Ik wilde ook wel eens weten waar ik aan toe was, vooral financieel. Een vriendin van me deed de pabo in twee jaar, dat vond ik wel te overzien. Een omscholing moest voor mij niet te lang te duren. Toen ik twee jaar geleden mijn zoontje kreeg, dacht ik: nu moet ik beginnen. Dat deed ik wel erg snel, zes weken na de geboorte. Af en toe was het ook wel een beetje te veel van het goede. Voor de pabo moet je erg veel praktische dingen thuis uitwerken. Hoewel mijn klasgenoten in juni zijn afgestudeerd, moet ik nu dan ook nog een paar dingen afmaken.

,,Maar ik heb wel een baan. Twee weken geleden, na de zomervakantie, ben ik begonnen in groep 2. Heerlijke kinderen. Ik heb een duopartner en hoef niet elke dag te werken. Voor mij is het nu dus een stuk rustiger dan toen ik studeerde. Hoeveel ik verdien? Ik heb nog geen flauw idee, heb er gewoon niet op gelet. Suf is dat. Ik weet wel dat het startsalaris goed is in het onderwijs, maar je hebt dan ook weinig doorgroeimogelijkheden.

,,De enorme krapte en hoge werkdruk op scholen heeft me niet weerhouden er te gaan werken. Het is allemaal waar, maar ik heb er veel zin in. Ik wil graag aan de slag, ben blij dat er zoveel werk is.''

    • En Renske Schriemer