Parlement Macedonië is nu aan zet

Nu het Albanese rebellenleger UÇK zich door de NAVO laat ontwapenen, is het Macedonische parlement aan zet: het moet de hervormingen goedkeuren van het vredesakkoord van Ohrid.

Die boodschap liet secretaris-generaal George Robertson van de NAVO gisteren achter na een bezoek aan Macedonië. Hij sprak er met de politieke leiders van het land en inspecteerde de NAVO-missie Noodzakelijke Oogst.

De NAVO heeft sinds het begin van de operatie, maandag, meer dan een derde van de wapens van het UÇK ingenomen, zo stelde de NAVO gisteravond. Daarmee is voldaan aan een voorwaarde van het Macedonische parlement, dat eerder liet weten pas met de behandeling van het vredesakkoord te beginnen als het UÇK een derde van zijn wapens had ingeleverd.

In Krivolak, waar de NAVO 750 van de inmiddels 1.400 ingenomen wapens heeft opgeslagen, zei Robertson dat ,,dit land nu de kans heeft te laten zien dat het mogelijk is een intern conflict op te lossen voordat het bloed door de straten stroomt''. ,,Ik kan niet zeggen of dit historische project gaat slagen, maar ik kan zeker stellen dat het alternatief voor wat we hier doen afschuwelijk zal zijn, voor al degenen die in dit land leven, en ook voor degenen die in de omringende landen leven'', aldus Robertson. ,,Dit proces is moeilijk en niet zonder risico. Maar het alternatief is ondenkbaar.''

Robertson wilde niet ingaan op de ook gisteren herhaalde Macedonische bezwaren dat het UÇK veel meer wapens bezit dan de 3.300 die het volgens de afspraken met de NAVO inlevert. Het aantal is niet waar het om gaat, zo zei Robertson. ,,Belangrijk is dat de rebellen hun wapens inleveren en hun organisatie ontmantelen.'' Voor die ontmanteling van het UÇK bestaan ,,zichtbare bewijzen''. Daarom moet het parlement nu in actie komen en tot hervormingen besluiten.

De Duitse Bondsdag besloot vannacht met vijfhonderd man bij te dragen aan de NAVO-strijdmacht in Macedonië, die in totaal vierduizend man zal tellen. De eerste Duitsers zijn al in Macedonië aangekomen.

Robertson suggereerde dat een verlenging van het mandaat van de NAVO-missie tot de mogelijkheden behoort, al zal het daarbij hooguit gaan om ,,enkele dagen''. In een gisteren gepubliceerd artikel in de Duitse uitgave van The Financial Times schreef hij dat er na dertig dagen de beoogde looptijd van Operatie Noodzakelijke Oogst ,,geen generaal met een stopwatch in de hand'' op het vliegveld van Skopje zal staan. ,,Als de missie voor de inzameling en de vernietiging van de wapens een paar dagen langer zal duren [dan een maand], dan moet dat maar'', zo schreef hij. Volgens Robertson hebben de NAVO en de Macedonische regering een helder geformuleerd en wat de tijdsduur betreft nauwkeurig begrensd doel aan de missie verbonden. Als die missie achter de rug is, zal de steun van de NAVO voor het vredesproces in Macedonië niet ophouden, maar ,,het engagement zal dan politiek van aard zijn''.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken, Jack Straw, zinspeelde gisteren wel op een verlenging van de tijdsduur van Operatie Noodzakelijke Oogst.