NIET IN DE RANDSTAD

Naam: Ester Goosen (24)

Studie: hbo food and business

Positie op de arbeidsmarkt: begint op 3 september aan haar eerste baan

,,Het is niet echt moeilijk om in de foodsector een baan te vinden. Zeker niet in de Randstad. Maar daar zou ik niet willen wonen. Ik heb er voor gekozen om in het noorden te blijven en dan is de keus beperkter. Ik kom uit Friesland en ik heb al mijn vrienden en familie hier in de buurt, alles lekker dichtbij. Tijdens mijn studie heb ik stage gelopen in Leiderdorp, bij een bedrijf in satéproducten. Dat was leuk voor een halfjaar, maar ik vond het er eigenlijk veel te druk. De mentaliteit is ook anders, hier zijn mensen wat nuchterder.

,,Ik heb het geluk dat ik gelijk een leuke baan heb gevonden. Het bedrijf waar ik ga werken, een bedrijf in bakkerijgrondstoffen, deed een presentatie bij ons op school. Na een psychologische test nodigden ze mij en nog een paar mensen uit voor een gesprek. Ze boden me een traineeship aan. Een jaar lang ga ik op alle afdelingen werken. Daarna gaan we gezamenlijk kijken wat ik het beste zou kunnen doen. Het kantoor staat in Emmen, ik kan dus gewoon in Groningen blijven wonen. Ik heb nog wel verder gesolliciteerd.

,,Bij een bedrijf in bake off-producten was ik ook aangenomen, op de kwaliteitsdienst. En dat vind ik leuk voor twee of drie jaar, maar dan wil ik toch verder. Dat is ook de reden waarom ik de hbo-opleiding food and business in Groningen ben gaan doen. Met voeding was ik altijd al bezig. Eerst de bakkersvakschool, daarna mbo levensmiddelentechnologie. Maar ik wilde er meer mee doen. Via school kwam ik in aanraking met food and business, een opleiding voor foodmarketeer. Naast voedingsleer kreeg ik ook vakken als marketing, management, wet- en regelgeving. Nu zou ik ook in de non-food terecht kunnen.

,,Maar voeding trekt me het meeste. Het is zo'n belangrijk onderdeel van het leven. Alles wat ermee samenhangt wat zit er in voeding, wat gebeurt er mee? interesseert me.''

    • En Renske Schriemer