Natuurvoeding VS probleem Wessanen

Voedingsbedrijf Wessanen heeft last van de teruglopende markt voor gezondheidsvoeding in de Verenigde Staten. De omzet van de belangrijkste divisie Tree of Life daalde met 7,5 procent.

Topman Mac Zondervan constateerde gisteren bij de presentatie van de cijfers over het eerste halfjaar dat de natuurvoedingsmarkt in de Verenigde Staten niet met de verwachte tien procent is gegroeid, maar met vijf procent. Hij denkt dat de markt de komende jaren minder hard zal groeien. ,,Toch geloven we in onze strategie'', zei Zondervan.

Wessanen levert vooral aan reformwinkels, maar krijgt steeds meer concurrentie van natuurvoedingswinkels en supermarkten. Daarom kijkt de onderneming of zij in de VS en Europa bedrijven kan overnemen die deze afzetkanalen bedienen.

Daarvoor is voldoende geld in kas. Vorige maand verkocht Wessanen bijna alle aandelen van drankconcern Campari voor 300 miljoen euro en volgende maand verwacht het bedrijf de verkoop af te ronden van de Amerikaanse zuiveltak, odie 400 miljoen euro oplevert. Zondervan behoudt vooralsnog Leerdammer, omdat de prijs die hij voor het kaasbedrijf kan krijgen sterk is gedaald door de gestegen melkprijzen.

In het eerste halfjaar steeg de omzet van Wessanen 13 procent tot 2,1 miljard euro (4,6 miljard gulden). De onderneming houdt vast aan de eerdere voorspelling dat het bedrijfsresultaat dit jaar, exclusief de te verkopen zuiveltak, vijftien procent zal toenemen.