MINDER KANS

Naam: Marcella Oviedo Nuñez (26)

Studie: psychologie

Positie op de arbeidsmarkt: begint 1 oktober aan eerste baan, en studeert daarnaast af

,,De hoogte van mijn salaris houdt me niet zo bezig. Dat komt misschien ook omdat ik nu aan mijn eerste baan begin. Ik wil wel wat verdienen natuurlijk, maar een leuke baan en een goede werksfeer vind ik veel belangrijker. Geld is overigens wel de reden waarom ik nú al ga werken. Ik krijg geen studiefinanciering meer, maar moet wel de huur betalen. Ik kan wel een bijbaantje zoeken, maar daar heb ik niet zo veel aan. Waarom zou ik ervaring opdoen niet combineren met geld verdienen én afstuderen?

,,Drie maanden heb ik rondgekeken, in de krant en bij het uitzendbureau. Ook op internet, maar dat viel tegen. Een klein aanbod, en vaak oude vacatures. En ik maakte minder kans, omdat ik mijn diploma nog niet op zak heb. Uiteindelijk kwam ik via het uitzendbureau in contact met een instelling voor verstandelijk gehandicapten, waar ik als groepsleider vier dagen per week zou kunnen werken. Dat ik nog moet afstuderen, vinden ze geen probleem, omdat ik mijn stage al helemaal heb afgerond.

,,Wat scheelt, is dat ik de studie sociaal-pedagogische hulpverlening (SPH) al heb afgerond, nog voor ik psychologie ging studeren. Na de havo had ik wel ideeën over wat ik wilde doen, maar die gingen alle kanten op. Hts leek me wel wat, omdat ik op school natuurkunde en wiskunde heel leuk vond. Maar ook de kunstacademie trok. Toen heb ik een gesprek met mijn ouders gehad en kwam ik er achter dat de sociale kant iets voor mij is. Uiteindelijk vond ik SPH niet echt een uitdaging. Psychologie wel, die studie is veel wiskundiger dan ik had gedacht. Ik koos voor ontwikkelingspsychologie, voor problemen die kunnen ontstaan in de ontwikkeling van een kind of jongere. Uiteindelijk zou ik me graag met vluchtelingenkinderen willen bezighouden.''

    • En Renske Schriemer