Miloševic wordt ook vervolgd voor genocide

Ex-president Slobodan Miloševic wordt, behalve voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid in Kosovo, ook aangeklaagd wegens genocide, gepleegd in Bosnië en mogelijk ook in Kroatië.

Dat kondigde hoofdaanklager Carla Del Ponte vanmiddag aan, kort na de tweede voorgeleiding van Miloševic voor het Joegoslavië-tribunaal. Del Ponte tekent de nieuwe aanklachten op 1 oktober.

Del Ponte pleitte vanmorgen voor het volledig voorlezen van de beschuldigingen tegen Miloševic. ,,Hij moet op de hoogte worden gebracht van de aanklacht'', aldus Del Ponte. Omdat de aanklacht nog niet compleet is vond rechter May, die de zitting van vanochtend leidde, het niet verstandig om deze nu al voor te lezen.

Miloševic kreeg vanochtend van het Joegoslavië-tribunaal een advocaat toegewezen, ,,niet om hem te verdedigen, maar om het tribunaal bij te staan''. Zo wil de rechter verzekeren dat de ex-president een eerlijk proces krijgt.

Miloševic weigert zelf een advocaat aan te stellen. ,,Waarom moet ik mij verdedigen voor een onwettig tribunaal en een onwettige aanklacht'', vroeg Miloševic vanmorgen aan rechter May. De toegewezen advocaat, een zogenoemde amicus curiae vriend van het hof moet de rechtsgang uitleggen aan Miloševic, getuigen verhoren, bewijsmateriaal op rechtmatigheid controleren en toezicht houden op een zorgvuldige rechtsgang. ,,De verdachte heeft het recht om zichzelf te verdedigen en daar heeft Miloševic voor gekozen'', motiveerde rechter May de beslissing.

Tijdens de zogenoemde status conference, een vervolg op de zitting van begin juli, klaagde Miloševic vandaag over de behandeling in de gevangenis. ,,Ik word gediscrimineerd, ik zit in volledige isolatie en kan geen juridische adviseurs ontvangen'', zei hij. ,,Waarom wordt alles opgenomen als ik met mijn tweeënhalf jaar oude kleinzoon praat?'' Toen Miloševic opnieuw de status van het tribunaal aanvocht, ontnam rechter May hem het woord door de microfoon uit te zetten.

Gisteren zei Tim McFadden, directeur van het VN-cellenblok, tegen deze krant dat hij geen klacht heeft ontvangen van Miloševic. Hij sprak berichten tegen dat Miloševic werd geïsoleerd. Volgens McFadden heeft de ex-president van Joegoslavië een goed contact met andere gevangenen. Er zijn slechts vijf gevangenen met wie hij geen contact mag hebben omdat dat andere rechtszaken zou belemmeren. Rechter May zei vanmorgen tegen Miloševic dat hij zijn klacht op papier moet zetten.

Na drie kwartier schorste May de zitting tot 29 oktober.

reportage: pagina 5