Met valse diploma's

Zes gasten en een discussieleider. Als dat maar goed gaat, is je eerste gedachte als je de volle tafel ziet. Het gaat prima. Presentator Karel van de Graaf heeft zich goed voorbereid op de afsluiting van het discussieprogramma De Kern van de Zaak. Hij laat alle deskundigen aan het woord en omdat ze elkaar laten uitpraten komen alle meningen tot hun recht.

Het gaat over het screenen van personeel. Hoe kunnen werkgevers voorkomen dat ze mensen aannemen die hun cv hebben verfraaid of zelfs hun diploma's vervalst? De dodelijk zieke zoon van mevrouw Pastoor overleed terwijl hij werd verzorgd door een verpleegkundige die later van vijf moorden werd verdacht. Zijn papieren bleken vervalst en nooit gecontroleerd door het uitzendbureau en de thuiszorginstelling. Zo'n controle is overigens geen garantie voor betrouwbaar personeel omdat papieren vrij eenvoudig nagemaakt kunnen worden, zegt de Leidse hoogleraar fraudebestrijding Cees Schaap.

Ook een verklaring omtrent het gedrag zegt niet alles. Een gastgezin uit Maurik, dat in 1998 in het nieuws kwam omdat het een meisje uit Hongarije seksueel heeft misbruikt, kreeg moeiteloos zo'n verklaring van de gemeente. Tijdens de rechtszaak bleek dat de gastouders jarenlang kinderen uit oorlogsgebieden hadden misbruikt. Gelukkig bellen gemeenteambtenaren hem soms om te waarschuwen voor bepaalde gezinnen, zegt B. Mooren van Pax Christi Kinderhulp. De ambtenaren vertellen hem dan dat er onvoldoende wettelijke bezwaren zijn om de verklaring weigeren, maar dat het niet verstandig is om er kinderen te plaatsen.

Wat werkt dan wel? Een flitsend filmpje over de ruime bevoegdheden van werkgevers, politie en privé-detectives in de Verenigde Staten suggereert dat het daar veel beter gaat. Door gebrek aan privacywetgeving kunnen werkgevers vrijwel de hele doopceel van sollicitanten lichten. In Nederland kan dat wettelijk gezien niet. Hoogleraar Schaap vindt dat zelfs de gemeenteambtenaren die Pax Christi waarschuwen de privacywet overtreden. De strenge Amerikaanse methode is overigens geen wondermiddel. Er zijn elk jaar wel een paar Amerikaanse werknemers die met een machinegeweer een stuk of wat collega's neermaaien.

De Kern van de Zaak, AVRO, Ned.1, 21.35-22.15u. Na afloop een discussie op internet: www.indebat.nl.

    • Marie-José Klaver