`Mack the Knife' moet bij CSFB fileermes trekken

Op het eerste gezicht lijkt Crédit Suisse in goede gezondheid te verkeren. De winst van de Zwitserse bank was in het tweede kwartaal slechts 10 procent lager dan in het eerste. Dat is een betere prestatie dan die van de meeste van zijn Amerikaanse en Europese branchegenoten. De divisie voor vermogensbeheer blijft in een enorm hoog tempo nieuw kapitaal aantrekken. De omzet van het concern is zelfs iets gestegen, wat opmerkelijk is in het licht van de somberheid op de mondiale financiële markten. Maar als je de sluier wegtrekt, raakt Crédit Suisse zijn kleur snel kwijt. Toevalstreffers – zoals een lage belastingaanslag en een unieke stijging van de omzet uit verzekeringen – hebben de bank tijdelijk van een gezond blosje voorzien. Dat zal verdwenen zijn als de inzinking later dit jaar echt voelbaar wordt.

Dat zou allemaal niet zo erg zijn als Crédit Suisse niet een groot probleem had: een onwrikbare kostenstructuur. Tot nu toe heeft het management slechts aan de randjes van de uit de pan gerezen salarissen geknabbeld. De omzet van zakenbankdivisie CSFB (Crédit Suisse First Boston) zal dit jaar waarschijnlijk niet hoger uitvallen dan de kapitaalkosten, waardoor er voor de aandeelhouders sprake is van waardevernietiging. Nu stijgen de andere lasten ook nog. De uitgaven aan technologie lijken bijvoorbeeld onbeheersbaar. Daardoor zijn de kosten in de eerste helft van dit jaar opgelopen tot 78 procent van de inkomsten, meer dan bij UBS. Geen wonder dat de aandelen van deze Zwitserse concurrent het 16 procent beter hebben gedaan dan die van Crédit Suisse.

Helaas betekent dit alles niet dat al het slechte nieuws nu in de koers verdisconteerd is. De aandelen van Crédit Suisse worden nog steeds iets hoger aangeslagen dan die van UBS. Beleggers mogen John Mack daar dankbaar voor zijn. De vroegere bestuursvoorzitter van Morgan Stanley heeft een sterke start gemaakt sinds hij vorige maand is aangetreden als de nieuwe topman van CSFB. Het inhuren van het hoofd van de handhavingseenheid van de Securities and Exchange Commission (de SEC, de Amerikaanse beurswaakhond), moet een mogelijk onderzoek door de Amerikaanse toezichthouder helpen voorkomen. Maar Mack heeft zijn gevreesde fileermes nog niet tevoorschijn gehaald. De markt rekent erop dat hij dat snel zal doen.

Onder redactie van Hugo Dixon.

Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com.

Vertaling Menno Grootveld

    • John Paul Rathbone