Loopbaan Wim Kok

Juli 1986 volgt Wim Kok Joop den Uyl op als PvdA-fractievoorzitter. (Foto Vincent Mentzel NRC Handelsblad) September 1989: PvdA verliest, met Kok als lijsttrekker (Foto Leo van Velzen, NRC Handelsblad), drie zetels bij de Kamerverkiezingen en komt uit op 49.

November 1989: minister van Financiën en vice-premier in Kabinet Lubbers-III (Foto Vincent Mentzel, NRC Handelsblad) September 1991: Kok vraagt en krijgt op bijzonder partijcongres vertrouwen, na groeiend verzet tegen het WAO-beleid van de regering (Foto Roel Rozenburg) Mei 1994: Kok leidt de PvdA naar een verkiezingsnederlaag van 12 zetels. Met 37 zetels wordt de partij toch de grootste.

22 augustus 1994: Kabinet Kok I. De paarse coalitie van liberalen en sociaaldemocraten, de eerste sinds 75 jaar zonder christen-democraten, is volgens de premier ,,een gewoon kabinet''. (Foto's formatie en algemene beschouwingen: Roel Rozenburg) Juli 1995: Kok onthaalt in Zagreb op feestelijk wijze Dutchbat, dat terugkeert uit Srebrenica. ,,Ik voelde me bekocht'', zei Kok later over de feestmuziek.

11 december 1995. Kok pleit voor het ,,afschudden van ideologische veren''. Hij noemt dat ,,voor een politieke partij als de onze (...) een bevrijdende ervaring''. Mei 1998: Kok wint voor het eerst verkiezingen. De PvdA komt op 45 zetels. (Foto Roel Rozenburg)

Augustus 1998: kabinet Kok II. Mei 1999: Kok II struikelt in Nacht van Wiegel over correctief referendum. De breuk in paars wordt snel gelijmd. Maart 2001: aankondiging verloving kroonprins Willem Alexander en Máxima Zorreguieta. Kok heeft crisis in monarchie afgewend door in stilte vooraf te regelen dat haar omstreden vader bij het huwelijk zal wegblijven.

Augustus 2001. Kok kondigt aan na de verkiezingen van mei 2002 uit de politiek te vertrekken.