KORTWEG

Strandtenten

De hipste strandtenten liggen bij Zandvoort en Bloemendaal aan Zee, maar ook in Scheveningen kun je je neervlijen onder namaakpalmen of op rotanbedden. De gids Strandleven 01 loodst de nazomerende strandliefhebber naar de juiste tent met het juiste publiek. De toevoeging in de ondertitel `langs de Nederlandse kust' is ietwat misleidend, want Zeeland en de Waddeneilanden ontbreken. Van de strandtenten die wel worden genoemd, zijn de belangrijkste gegevens genoteerd, zoals openingstijden, prijzen van ligstoelen, eetmogelijkheden, soort publiek (familie, trendy, 35+, etc) en zelfs de merken van koffie, bier en ijs.

*Strandleven 01. Strandtenten en evenementen langs de Nederlandse kust. ƒ19,95.

Fietsen in Nederland

De `grey wave', gepensioneerden die per camper de VS doortrekken, bestaat ook in Nederland, maar die gebruiken vooral de fiets om zich te verplaatsen. In de laatste nog resterende landelijke gebieden van ons land worden de fietspaden druk bereden door slierten fietsende senioren. Uitgeverijen en organisaties als ANWB en Landelijk Fietsplatform spelen in op deze trend en geven enkele keren per jaar nieuwe gidsen uit. In veel gevallen zijn het nieuwe combinaties van al bestaande routes.

*ANWB Fietsmap Drenthe, Noord-Brabant, Zeeland en Utrecht ƒ23,96 per stuk.

*Rondje Twente via LF-routes ƒ19,50.*Landelijke Fietsroutes netwerk noord en zuid deel 1 en 2 (samen ƒ67,50 of ƒ39,90 per deel.)

Rolstoelroute

Mensen die zijn aangewezen op rolstoel of rollator komen in het verkeer vele obstakels tegen. Ook recreatiemogelijkheden zijn voor invaliden tamelijk beperkt. Alleen daarom al mag Rolstoelroute De Tetering in Brabant niet onvermeld blijven. De route strekt zich uit over vijftien kilometer en valt uiteen in een bosroute en westelijke polderroute. In het dorpshuis van Teteringen is een rolstoltoilet.

*Rolstoelroute De Tetering. Route verkrijgbaar bij Gemeentehuis, Hoeveneind 3 in Teteringen. Open ma t/m vr tot 12u. Of bij de Openbare Bibliotheek in 't Web, Scheperij 13, Teteringen. Open ma, wo en vr in de middaguren.

Wijnen en wandelen

`In de voetsporen van Bacchus' heet de wandeltocht. Drie dagen lang wandelen in de streek van Revermont in de Jura. Wandelen door wijndorpen, langs abdijkerken en genieten van de keuken van de Jura. Dorstige wandelaars kunnen talrijke wijnen proeven uit de streek. Tussen het eten en drinken door moet dagelijks tussen de 15 en 20 kilometer worden gelopen. De organisatie heeft ook botanische wandeltochten en wandeltochten met een pakezel.

*Wandeltocht Bacchus. 4 dagen/3 nachten, tussen mei en oktober. Prijs 242 euro (2-3 personen) 212 euro (4 of meer personen). Incl halfpension (met wijnen), gids, bagagetransport, entree wijnkelders, gebruik wandelkaarten en routebeschrijvingen. Inl Loisirs Accueil Jura, BP 458, 39 006 Lons le Saunier Cedex. Tel 0033-384870888 of cdt@jura-tourism.com

Gevelstenen in Amsterdam

Gevelstenen fungeerden in vroeger eeuwen als reclamebord. Soms dienden ze om het beroep van iemand aan te geven, in andere gevallen waren ze bedoeld als een versierend element aan een gebouw of woonhuis. Wie zich vaak heeft afgevraagd wat de betekenis is van de schapen, deurendragende of harpspelende mensen die in deze stenen worden afgebeeld, kan het antwoord vinden in `Gevelstenen in Amsterdam' een gids met twee wandelingen langs de mooiste gevelstenen van de hoofdstad. Auteur H.F. van Woerden beschrijft in de inleiding kort de geschiedenis en de algemene betekenis van de gevelstenen. Dan volgen genummerde foto's van gevelstenen die verwijzen naar plaatsen op de plattegrond achterin het boekje en worden de meestal bijbelse voorstellingen verklaard.

*Gevelstenen in Amsterdam Wandelen langs bijbelse voorstellingen door H.F. van Woerden ƒ23,90. ISBN 90-5881-037-2.