KINDERAGENDA

Spijkerschrift

Je gaat 5000 jaar terug in de tijd; op reis naar Babylon, een hele oude stad. En het leuke is dat je hiervoor niet een vliegtuig in hoeft, maar gewoon naar het Scryption in Tilburg kan gaan. Onder begeleiding wandel je door Babylon met zijn hangende tuinen en ontdek daar alles over de geschiedenis van het schrift en de gebruiken van de Soemeriërs, de eerste bewoners van Mesopotamië. Je trekt een Babylonische tuniek aan en schrijft je naam met een stylus op een kleitablet in spijkerschrift, de allerbelangrijkste uitvinding van de Soemeriërs. Kinderen van 8 tot 13 jaar kunnen in het Schrijfatelier alles over Babylon en het spijkerschrift leren, elke tweede zondag van de maand om 14u30. Maar met je hele klas naar het SchrijfAtelier kan ook, reserveren: één week van te voren.

*Spijkerschrift in Babylon voor kinderen van 8 tot 13 jaar in het Scryption, Museum voor Schriftelijke Communicatie, Spoorlaan 434a, Tilburg. Elke tweede zondag van de maand voor individuele bezoekers, vanaf 14u30 (duur 90 minuten). toegang ƒ8. Voor een schoolklas (30 kinderen) kost het ƒ40, exclusief de toegang van ƒ3 per kind. Ook is het mogelijk je verjaardag in Babylon te vieren. Kosten hiervan ƒ10 per kind, jarige gratis (inclusief entree tot het museum, SchrijfAtelier, glaasje fris en een cadeautje voor de jarige). Inl 013-5800821 of www.tref.nl/tilburg/scryption.

Beelden

Ze staan of liggen tussen de bomen, rond de vijvers, in het water, onder de waterval en in de uitkijktoren Belvedère. In het honderd jaar oude Park Sonsbeek in Arnhem zijn heel veel beelden te zien en kinderen van 8 tot 12 jaar kunnen met de Kijkwijzer een speurtocht maken langs al die kunstwerken in het park, winkelcentrum Kronenburg en de Eusebiuskerk. Met die kerk is iets raars aan de hand. Want wie zag er ooit een babykerkje aan de toren van een echte kerk hangen?

*De Kijkwijzer is voor kinderen tot 12 jaar gratis af te halen bij de verkooppunten van Sonsbeek 9, Bezoekerscentrum De Watermolen aan de rand van Sonsbeek, Zypendaalsweg 24a, De Eusebiuskerk, Kerkplein 1, Winkelcentrum Kronenburg, Arnhem-Zuid en het Museum voor Moderne Kunst, Utrechtseweg 87, Arnhem. Het is wel de bedoeling dat kinderen door een volwassene begeleid worden. De toegang vanaf 13 jaar is ƒ14. Open di t/m vr 10-17u, za en zo 11-17u.

Inl 026-3540354 of info@sonsbeek2001.nl

Muiderslot

Zaterdag 1 september is het Jonge Vriendjesdag in het Muiderslot en de toegang voor kinderen tot 12 jaar is dan gratis. Er is een kinderrondleiding, die begint bij de Westertoren en in de arena staat de valkenier met roofvogels. Ze vertelt mooie verhalen over de rol van deze vogels bij de middeleeuwse jacht en ook laat ze zien hoe goed afgericht ze kunnen vliegen. Als je durft, mag je de roofvogels ook aaien. Met een kaart, voor ƒ5 te koop in de middeleeuwse tent, kan je meedoen met allerlei spelletjes. Voor kinderen tot 10 jaar is er zaklopen, hoepelen, hoefijzergooien, `t mannekesspel, kruisboogschieten, kat en muis, trou madam en een maxi-sjoelbak. Voor de oudere jeugd is er compoundboogschieten, net iets moeilijker dan gewoon handboogschieten.

*Jonge Vriendjesdag op het Muiderslot, Herengracht 1, Muiden op za 1 september van 10-17u, kinderen t/m 11 jaar gratis, vanaf 12 jaar ƒ10, Museumjaarkaart is ook geldig. Inl 0294-261325.

Wandelende bar

Het Amsterdamse Ostadetheater organiseert zondag 2 september van 13-18u voor de veertiende keer voor kinderen van 2 tot 10 jaar en hun ouders weer een Kinderstraatdag. Een greep uit het programma: leer met Circus Kristal jongleren en op ballen lopen, probeer op de 4 meter hoge toren van muziekinstrumenten te spelen en dans mee met de salsaworkshop van Dansacademie Marthas. Ook zijn er optredens van de groep Nakupelle met een culinaire slapstick van maskers, groente en fruit, de djembégroep van de basisschool Oscar Carré, een theaterfiets en het duo Cowboy Billy Boem. En krijg je dorst, probeer dan een cocktail van de wandelende kinderbar-dame. De toegang is gratis.

*Kinderstraatdag, Ostadetheater, van Ostadestraat 233, Amsterdam.

Inl 020-6795096.

Kinderdierendag

In de Kasteeltuinen Arcen hebben ze dit weekend een heuse Afrikaanse kinderboerderij Mini Daktari, waar allerlei Afrikaanse dieren te bewonderen zijn zoals hangoorgeiten en stokpaardjes. Op de Kinder-dierendagen op 1 en 2 september van 10-18u kan je ook terecht met vragen over je eigen huisdier bij de dierenambulance. Er zijn informatiestands van Greenpeace, Stichting Vrij Konijn, dierenbescherming en de Stichting Zeldzame Huisdierrassen. En verder is er nog poppentheater, een dierenspeurtocht, een Animal Trickshow, hondendemonstraties, ponyrijden en op het evenemententerrein zit een schminkteam klaar. En.... vergeet je eigen huisdier niet.

*Kinder-dierendagen op 1 en 2 september van 10-18u op de Kasteeltuinen Arcen, Lingsforterweg 26, Arcen. Toegang kinderen van 4 t/m 14 jaar ƒ11, vanaf 15 jaar ƒ19,50, 65+ ƒ17,50. Inl 077-4731882 of www.kasteeltuinen.nl

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar de Agenda van NRC Handelsblad, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam.

Samenstelling: Tonny Schoemaker