INTERNET

Bij de zoektocht naar een baan is het internet in een paar jaar tijd een onmisbaar hulpmiddel geworden. Niet alleen is het tegenwoordig heel eenvoudig om bij een vacaturesite een cv achter te laten en rustig af te wachten wat er aan reacties binnenkomt, maar internet maakt het ook mogelijk om vanachter het bureau heel veel informatie te verkrijgen over verschillende bedrijven en branches.

Vacaturesites Aan de arbeidsmarkt is gemakkelijk geld te verdienen, zo hebben veel bedrijven de afgelopen jaren gedacht. Bouw een website, zorg ervoor dat werkzoekenden (gratis) een cv invullen en dat werkgevers (tegen betaling) hun vacatures opgeven, en de computer zoekt vanzelf de geschikte partijen bij elkaar. Kassa! Vorig jaar bereikte de hausse een hoogtepunt met naar schatting zo'n 300 vacaturesites, die allemaal verwoed probeerden dezelfde doelgroepen aan te boren. Met bijzonder uiteenlopend succes: Monsterboard, JobNews en NewMonday behoren (mede door grote reclame-inspanningen) tot de grootste en bekendste sites, terwijl ClickWork – dat volgens eigenaar PCM (uitgever van onder andere NRC Handelsblad en de Volkskrant) marktleider zou worden – begin dit jaar vrijwel geheel is opgeheven. Een belangrijke succesfactor blijkt te zijn dat de sites naast het banenaanbod ook veel andere informatie moeten bieden. Alleen op die manier komen mensen regelmatig op de site terug.Bedrijvensites Grote en middelgrote ondernemingen hebben tegenwoordig vaak een eigen site op internet, al kan ook hier de kwaliteit behoorlijk uiteenlopen. De meeste bedrijven plaatsen ook vacatures op hun sites; soms kan er dan ook direct online gesolliciteerd worden.