Geen gouden bergen

Nederlandse werkgevers hebben zich de laatste zes jaar hard moeten inspannen om goed personeel binnen te halen. Werknemers zijn kieskeuriger geworden en zijn andere eisen gaan stellen. Een baan moet tegenwoordig meer bieden dan een goed salaris en voldoende carrièremogelijkheden. Werknemers willen ruimte voor hun persoonlijke leven; na de vrouwen ontdekken ook de mannelijke hogeropgeleiden de geneugten van de deeltijdbaan.

De automatiseringsbranche – of ICT-sector, zoals ze zelf liever zeggen – kampte de laatste jaren met een steeds urgenter luxeprobleem. Want terwijl de opdrachten aan alle kanten binnenstroomden, liep de uitvoering daarvan steeds vaker vast omdat er geen geschikt personeel voorhanden was. Vooral in de maanden voor de millenniumwisseling bereikte het aantal vacatures voor automatiseringspersoneel een ongekende hoogte. Wie bij zijn huidige baas niet meer tevreden was, kon probleemloos elders terecht, voor meer salaris en een grotere auto.

Hoewel veel bedrijven hun investeringen op ICT-gebied in de eerste helft van 2000 sterk terugschroefden, leidde dat bij de automatiseringsondernemingen niet tot rust op het personeelsfront. Juist in die periode ontstonden er tientallen, zo niet honderden internetondernemingen, die met alle mogelijke middelen probeerden om mensen met IT-kennis binnen te halen. Er ontstonden allemaal nieuwe banen met spannende namen als webmaster, webdesigner of senior interaction designer – daarbij valt een functie als medewerker helpdesk of netwerkbeheerder al snel wat kleurloos uit.

Aan de spectaculaire groeiverwachtingen van de internetsector kwam in de loop van vorig jaar een einde. Geschrokken beleggers en terughoudende klanten eisen nu hun tol: al maanden lang gaat er vrijwel geen dag voorbij zonder dat een automatiseerder of internetonderneming massale ontslagen of zelfs een faillissement aankondigt.

De meeste werknemers in de ICT-sector hoeven nog steeds niet somber te zijn over hun vooruitzichten. Maar de gouden bergen zijn wel weer even uit het zicht verdwenen. Uit het jaarlijkse salarisonderzoek van management consultants De Breed & Partners blijkt dat dit jaar alleen zeer ervaren werknemers in de ICT nog forse salarisstijgingen incasseren.

    • Marcella Breedeveld