EIGEN BEDRIJF

Naam: Frank Philips (26)

Studie: technische bedrijfskunde

Positie op de arbeidsmarkt: eerste baan na anderhalf jaar verruild voor eigen bedrijf

,,Heel veel mensen zeggen: `Je laat je baan schieten'. Sinds 1 juli heb ik mijn eerste baan opgezegd en ben ik voor mezelf begonnen. Anderhalf jaar werkte ik voor een onderdeel van TNT Benelux. Ik hield me bezig met distributie, logistieke processen, het verbeteren van IT-ondersteuning. Een baan die goed paste bij mijn studie technische bedrijfskunde. Want daarin leerde ik een kijk op het bedrijfsleven te ontwikkelen, maar ook technisch inzicht te krijgen.

,,Na mijn afstudeerproject vroegen ze bij TNT of ik er wilde komen werken. De baan beviel goed en ik werkte met een leuke groep mensen. Toch bleef ik in mijn achterhoofd dat plan houden om voor mezelf te beginnen. Het ruwe idee diende zich al aan toen ik na mijn afstuderen met mijn vriendin een reis maakte door Mongolië, China en Thailand. Terwijl we op een Thais strand zaten uit te rusten, vonden we het gat in de markt: surprisereizen, spannende vakanties zonder dat je ze zelf hoeft te regelen. De afgelopen anderhalf jaar zijn we er steeds mee bezig geweest, samen met een vriendin van ons.

,,In het begin was het makkelijk. We praatten en schreven over ons plan, maar het duurde lang voor het concreet werd. Tot we meededen aan een wedstrijd van McKinsey waarvoor we een businessplan moesten inleveren. We deden een haalbaarheidsstudie, kregen een coach. Toen ik ook overdag afspraken moest maken, besloot ik afscheid te nemen bij TNT. Met z'n drieën zijn we een vennootschap onder firma begonnen en hebben we een kantoor gehuurd. Dat is nu twee maanden geleden. Vooral ouders en familie reageren best geschokt. Inderdaad, tot nu heb ik nog geen salaris gehad. De komende jaren moet je daar ook niet te veel van verwachten. Maar geld is ook niet alles. Ik heb het idee dat ik nu optimaal gebruikmaak van mijn studie.''

    • En Renske Schriemer