Dudek mag van Feyenoord naar Liverpool

Twee buitenlandse topvoetballers hebben de Nederlandse competitie verlaten. Feyenoord verkocht doelman Jerzy Dudek gisteren aan Liverpool. Ajax deed spits Shota Arveladze over aan Glasgow Rangers.

Beide spelers, zondag nog actief in de klassieker Feyenoord-Ajax (1-2), vertrekken met onmiddellijke ingang. Arveladze wordt bij de huidige nummer twee van Schotland herenigd met Jan Wouters. De oud-trainer van Ajax is bij de Rangers de assistent van Dick Advocaat. De Georgische aanvaller was gisteren in Glasgow voor gesprekken met Advocaat en een medische keuring. Hij heeft nog geen werkvergunning. Een transferbedrag is niet bekendgemaakt, maar volgens bronnen binnen de club gaat het om 10 miljoen gulden.

Het vertrek van Arveladze, bezig aan zijn vijfde seizoen bij Ajax, komt niet als een verrassing. De aanvaller weigerde de afgelopen maanden om zijn contract te verlengen. De Amsterdamse club dreigde de spits vervolgens niet meer op te stellen. Ajax wilde op die manier voorkomen dat de aanvaller aan het einde van het seizoen transfervrij zou vertrekken. Uiteindelijk werd toch besloten om Arveladze op te stellen tijdens de duels met Celtic en Feyenoord.

Arveladze is niet speelgerechtigd voor het toernooi om de UEFA Cup, omdat hij met Ajax twee keer is uitgekomen tijdens de dubbele ontmoeting met Celtic in de derde voorronde van de Champions League.

Op voorwaarde dat de overschrijving van Dudek op tijd (vrijdag vóór 12.00 uur met het oog op de Champions League, red.) wordt afgerond, kwam Feyenoord gisteren tot overeenstemming met Liverpool. De transfersom voor de de Poolse international bedraagt 17 miljoen gulden. Feyenoord vroeg 23,5 miljoen, maar verlaagde de prijs ,,omdat we anders een keeper houden die volgens onze technische staf wellicht niet meer optimaal te motiveren is'', verklaarde voorzitter Jorien van den Herik op de clubwebsite.

Als opvolger heeft Feyenoord het oog laten vallen op een speler die de club uit Rotterdam vorig jaar verliet: Edwin Zoetebier van Vitesse. Eerder op de dag besloot Feyenoord de Poolse reservedoelman Zbigniew Malkowski (23) voor de rest van dit seizoen uit te lenen aan eerstedivisieclub Excelsior. In ruil daarvoor komt Carlo l'Ami (35) naar de Kuip.

Dudek, wiens contract liep tot 2003, zag eerder al een transfer naar Arsenal op het allerlaatste moment afketsen. ,,Jerzy wilde gewoon een stap voorwaarts maken en dat is hem van harte gegund'', meende Van den Herik. ,,Het is ook een simpele rekensom: of nu 17 miljoen incasseren, of volgend seizoen de helft, of het jaar daarop niks.''

Dudek ondergaat vandaag in Polen een medische keuring. Het is (nog) niet bekend voor hoeveel jaar hij tekent. Na de keuring volgt een gesprek over zijn eisen.