DESIGN

Wastafelprogramma

Ook in de badkamer is design tot in de kleinste hoekjes doorgedrongen. De internationale sanitairbeurs ISH, die onlangs in Frankfurt werd gehouden, is al lang geen loodgietersconventie meer, maar een speelplaats van architecten en industrieel ontwerpers van formaat. Een van de klappers van dit jaar was de LavarTec van Alape, die dan ook niet zomaar wasbak heet, maar `wastafelprogramma'. Toch is de LavarTec ondanks dat wat protserige label het tegendeel van opzichtig. De wasbak, handdoekrekjes en plankjes zijn uitgevoerd in glas, geborsteld staal en natuursteen, zoals graniet. De uitstraling is koel, zakelijk en zeker niet overduidelijk designerig. Het gebruikte materiaal kan bovendien worden aangepast aan de persoonlijke smaak van de badkamergebruiker.

* LavarTec: vanaf ƒ5.180. Verkrijgbaar bij sanitairspecialisten door het hele land. Inl (Rijmas BV): 070-5686799.

Strandtassen

Het grootste nadeel van strandbezoek is het achteraf moeten rondzeulen met vochtige handdoeken en zwemkleding. Esther Derkx heeft een even simpele als vernuftige oplossing voor dit zomerse probleem gevonden door een tas te maken van geperforeerd materiaal. Met een paar flinke zwaaien centrifugeer je nu je natte boeltje in korte tijd handmatig droog. Derkx' strandtas, met de naam Vernieuwd!, is een typisch voorbeeld van doelgericht toepassen van tweedehands materiaal; hij is namelijk gemaakt van veelkleurig geveldoek. In de uitsnedes is hier en daar nog een afbeelding of woord te herkennen van de originele 10x10 meter metende doeken waarmee gebouwen tijdens verbouwingen worden afgeschermd. De gaasstructuur van het materiaal zorgt voor een spectaculair moiré-effect; het is bij bepaalde lichtval alsof de stof in vuur en vlam staat. De transparantie maakt de constructie goed zichtbaar; met name de hengsels die door de zijkant naar de bodem lopen. De strandtas is leverbaar in twee maten.

* Vernieuwd! strandtas: ƒ65 en ƒ70. Verkrijgbaar bij o.a. Frozen Fountain, Amsterdam; Vivid, Rotterdam; Intermezzo, Dordrecht; Yksi, Eindhoven; Déjà Vu, Nijmegen en PnP, Utrecht. Inl (Esther Derkx): 030-2962501.

Wantschoen

Liesel Swart komt nu al met een nieuwe creatie voor guur weer: de wantschoen. De wantschoen is zoals de naam zegt, een kruising tussen handschoen en want. Het gaat volgens de ontwerper om de combinatie van de handigheid van de handschoen en de warmte van de want. De wantschoen biedt de afzonderlijke bewegingsvrijheid van de vingers, maar zonder dat je na een half uur in de vrieskou het idee hebt dat er tien ijspegels aan je armen hangen. Het model is te krijgen in suède en nappa in de kleuren rood, zwart, atlantic en bruin. Een ouderwets gebreide versie van wol is er ook, alleen in bruin. De verkoop start half september.

* Wantschoen: ƒ89,50. Verkrijgbaar bij o.a. Camelot, Rotterdam; Zolamanola, Utrecht; Galerie Help u zelven, Winterswijk. Inl (Liesel Swart): 030-2761720.

Doos-stoel

Ontwerper Hein Stolle is een van Nederlands meest standvastige functionalisten. Voor hem geen decoratieve extra's of zinloze gadgets; alles moet een reden hebben en zo effectief mogelijk in elkaar zitten. Ook zijn laatste ontwerp uit 2000, de S-2000-1 of Doos-stoel, past naadloos in die ontwerpfilosofie. Het zitmeubel bestaat uit twee vlakken van 45x45 cm en twee vlakken van 60x60 cm. De kleine vlakken zijn de rugleuning en zitvlak; de grote zijn de zijkanten, waar rug en zitting met acht inbusbouten aan kunnen worden vastgeschroefd. Maar de zijkanten kunnen ook op elkaar geplaatst worden als twee helften van een doos waar de andere twee stoeldelen in kunnen worden opgeslagen: een stoel-doos. Zo is de stoel dus een makkelijk op te slaan of te vervoeren bouwpakket dat zelfs door de grootste techniekkneus in een handomdraai is op te zetten. De S-2000-1 is gemaakt van berken multiplex. Hij is standaard transparant afgelakt, maar een gekleurde doos-stoel behoort ook tot de mogelijkheden.

* S-2000-1: ƒ1.250 (met blanke lak) of ƒ1.350 (met gekleurde lak). Verkrijgbaar bij Wonderwood, Weteringstraat 48, Amsterdam. Inl (Wonderwood): 020-6253738.

Draaien, hangen, schommelen

Lang niet iedere kantoorwerker is een bureauslaaf die vastgekluisterd zit aan zijn computerbeeldscherm. Er wordt wat afgelopen, gelounged en gehangen in de hedendaagse kantoren, en de ergonomische zitmachines die sinds een tiental jaren de markt voor kantoormeubilair domineren zijn lang niet altijd toereikend voor die nieuwe werkhoudingen. Daarom ontwikkelde het vader&zoon-ontwerpduo Mario en Claudio Bellini op verzoek van fabrikant Vitra de Ypsilon, een bureaustoel zo licht en flexibel dat de ontwerpers hem bestempelen als `tweede huid'. De basis van de stoel is een robuust zitvlak op een poot met wielen. Die staat in sterk contrast met de rugleuning, die niet meer is dan een kunststof skelet met daar overheen een kunststof net gespannen. De hoek met het zitvlak is te vergroten tot bijna ligpositie voor een hazenslaapje of ontspannen RSI-pauze. Doorwerken op een laptop in die positie kan echter ook, aangezien de hoofdsteun meedraait en de gezichtshoek nauwelijks verandert. Een innovatieve noppenstructuur op de rug zorgt voor luchtcirculatie, zodat zweterig vastplakken tot het verleden behoort. De ontwerpers garanderen langdurig zitcomfort, zelfs na een twaalfurige werkdag vol gedraai, gehang en geschommel.

*Ypsilon: vanaf ƒ2.103 (zonder armleuningen en hoofdsteun) of vanaf ƒ2.832 (met armleuningen en hoofdsteun). Verkrijgbaar bij de betere meubelspeciaalzaak. Inl (Vitra Nederland BV): 020-5274444.

Horloges

Stort tijdens een bergetappe in een ravijn, en je krijgt een haarspeldbocht naar je vernoemd. Win de Tour de France vijf keer, zoals Eddie Merckx, en je bent zo goed als verzekerd van een wielerronde die jouw naam draagt. En twee keer met het geel om de schouders aankomen in Parijs is goed genoeg om een horloge naar je vernoemd te krijgen. Sportkledingfabrikant Nike was vorig jaar al zo onder de indruk van de prestaties van Lance Armstrong, dat het bedrijf voorafgaand aan de Tour 2001 het Lance Armstrong Ascent Compass lanceerde. Dit horloge, dat in een gelimiteerde en genummerde oplage van 15.000 stuks wordt uitgebracht, is het ultieme speeltje voor techniek-fetisjisten. Er zitten meer functies op dan een mens vingers heeft om de knopjes in te duwen. Een kleine greep uit de mogelijkheden: chronograaf, kompas, hoogtemeter, zeven alarmmogelijkheden, kalender, twee tijdzones en thermometer. Gelukkig is al die techniek heel compact vormgegeven, zodat het uurwerk geen plompe kast is maar een mooi aerodynamisch wonderdoosje. De ietwat scheef over de pols getrokken ovaal oogt snel en is door de gebruikte kunststoffen heel licht.

Veel klassieker is het Railway horloge, de draagbare versie van Hans Hilfikers Zwitserse stationsklok uit de jaren '40. Uurwerkspecialist Mondaine brengt het model al sinds 1986 op de markt, maar presenteert dit jaar een nieuwe generatie onder de naam EVO. De stalen kast werd verder gestroomlijnd en het dekglas is gewelfd, wat een subtiele verwijzing is naar stationsarchitectuur waarin gebogen glas wordt toegepast om de lichtinval te verbeteren. Verder oogt het Bauhaus-achtige ontwerp nog even minimaal en streng als voorheen.

*Lance Armstrong Ascent Compass: ƒ549,95. Verkrijgbaar bij juweliers en sportzaken. Inl (Seiko Nederland): 010-4009899.EVO vanaf ƒ259, verkrijgbaar bij juweliers. Inl (Leonardo Specials): 020-3980111 of www.designwatches.com

    • Edo Dijksterhuis