Braaf liedje met veel bloed

MTV weigert de nieuwe videoclip te draaien van Chris Zegers. Het is niet waarschijnlijk dat MTV zich stoort aan het bloot. Er dwarrelt in Circles weliswaar steeds een naakte dame door het beeld, maar dat is toch nauwelijks nog choquerend iedere reclame voor doucheschuim toont meer.

Wat MTV op stang gejaagd moet hebben is de rode kleurstof waarin het model zich wentelt. Ze gaat er steeds meer uitzien alsof ze in bloed baadt. Ze rolt heen en weer over een witte vloer en laat bloedrode sporen na. Wat de clip pas echt schokkend maakt is dat het bloedbad zich niet tot haar beperkt. Ook Zegers zelf en zijn muzikanten worden van alle kanten met bloed bespoten, een beeld dat bij de niet meer zo jonge kijkers herinneringen zal oproepen aan een beroemde scène met Pleuni Touw uit de televisieserie De stille kracht.

Het is een gewaagde clip, omdat de good looks waar Zegers het als soapie toch van moet hebben flink ondermijnd worden. Hij en de andere muzikanten gaan er steeds meer uitzien als overlevenden van een bomaanslag of een drive-by-shooting, overigens niet echt iets waar je in Nederland snel aan overlijdt. Het imago van Zegers wordt ook subtieler gemanipuleerd: hij staat te zingen als een ware rockster, terwijl zijn band ook al oogt als een rockband, inclusief een authentiek verantwoord Hammond-orgel. Alleen jammer dat het brave liedje qua sfeer flink afwijkt van deze beelden.

Maar deze clip is toch veel leuker dan die bij Why You Follow Me van René Froger, waarin ook al een soapie meespeelt in de persoon van Johnny de Mol jr. Terwijl Froger mimend door het beeld banjert, speelt zich achter hem een driehoeksrelatie in vakantiesfeer af het nummer heeft een soort instant-zomerhit-effect, compleet met flamenco-gitaren en castagnetten.

Mooie meid en vriendje beginnen op de hotelkamer vast te zoenen terwijl derde wiel Johnny beteuterd toekijkt. Maar een nacht later gaat de mooie meid bij Johnny langs, iets waar het vriendje op een nogal onwaarschijnlijke manier achterkomt: hij herkent het patroon van haar nagels op de rug van Johnny. Zo plat, eenduidig en slap kan een clip dus ook zijn, maar dat mag wel van MTV.

Overigens worden de nogal lange tenen van MTV op dat gebied af en toe stevig op de hak genomen. In Bad Boyz van rapper Shyne met Barrington Levy wordt bijna de helft van de tekst preventief weggedrukt. Iets dat regelmatig gebeurt op clean versions van rapplaten, maar hier is het effect uiterst lachwekkend.

Omdat er in het nummer een prominente sample zit van Levy's reggae-klassieker Here I Come is de clip opgenomen op Jamaica. Daar verdwijnen zelfs de schuddende billen van een danseres onder de vervormende blokjes die ook de opgestoken middelvingers bij Jerry Springer steevast camoufleren. Dat kan wijzen op ingrijpen van hogerhand, maar waarschijnlijk heeft iemand de neiging tot censuur alvast belachelijk heeft willen maken.

    • Jacob Haagsma