Ahold stabiel ondanks forse winststijging

Beleggers reageerden vanmiddag voorzichtig op de winstcijfers van supermarktconcern Ahold, in Nederland eigenaar van Albert Heijn. De koers bleef vrijwel onveranderd op 34,50 euro na publicatie van kwartaalcijfers om twaalf uur.

Het bedrijf, dat meer dan de helft van zijn omzet in de Verenigde Staten behaalt, profiteerde onder meer van de hoge koers van de dollar en boekte een stijging van de nettowinst van 26 procent tot 324 miljoen euro. Beleggers hadden het aandeel gisteren al 2,4 procent hoger gezet. Acht weken geleden bereikte Ahold nog een piek van 37,39 euro.

Aholds belangrijkste concurrent in Europa, het Franse Carrefour dat 70 procent van zijn omzet boekt in Frankrijk en Spanje, maakte vanochtend een winststijging van slechts 6 procent bekend. Hoewel analisten teleurgesteld reageerden, steeg de koers van Carrefour met bijna een procent tot 61 euro. Dat is nog ver verwijderd van de piek van ruim 96 euro van november 1999.

De stemming op de Europese effectenbeurzen was vanochtend mat in afwachting van de bijenkomst van de Europese Centrale Bank van vanmiddag. Beleggers rekenden op een renteverlaging met een kwart procentpunt om de economische groei in Europa te stimuleren.

In Amsterdam was de AEX-index aan het begin van de middag 2 punten gedaald tot 533 punten. Behalve kabelbedrijf UPC, dat verder daalde tot een laagterecord van 34 eurocent, was onder de hoofdfondsen alleen de koersbeweging van uitgever Wolters Kluwer opvallend te noemen. Hoewel er geen nieuws over het fonds was, daalde de koers met 4 procent tot 23,18 euro.

Onder de middelgrote fondsen van de midkap-index moest met name voedingsconcern Wessanen fors inleveren na teleurstellende halfjaarcijfers. Het is al weer vier jaar geleden dat president-commissaris Kees Storm van Wessanen een weddenschap afsloot op een koersdoel van 40 gulden. Vanmiddag was de koers ruim 5 procent lager op 10,70 euro, nog geen 25 gulden.

Zowel in Londen als in Frankfurt en Parijs kwamen de indices nauwelijks van hun plaats in afwachting van het Europese rentebesluit. De Britse FTSE-index was onveranderd op 5.417 punten, de Duitse DAX daalde met 27 punten tot 5.278 punten en de Franse CAC-40 met 16 punten tot 4.819 punten.

In Parijs ontstond vanochtend verwarring over een e-mail van France Telecom aan analisten met cijfers over de eerste zes maanden. De koers steeg aanvankelijk fors, maar daalde weer toen bleek dat de fraaie cijfers niet over de eerste maanden van 2001 gingen maar over 2000. De echte cijfers komen volgende week woensdag.

In New York reageerden beleggers gisteren opgelucht op het macro-cijfer over de groei van de Amerikaanse economie (0,2 procent), Toch overheerste uiteindelijk de somberheid over de winstcijfers van technologiebedrijven als Sun en chipmaker AMD. De groei in het tweede kwartaal kwam uit op 0,2 procent, het laagste niveau in acht jaar, maar een fractie hoger dan de sombere prognoses van analisten.

De Dow-Jonesindex van de grootste industriële fondsen op Wall Street daalde met 131 punten (1,3 procent) tot 10.091 punten. De Nasdaq-index daalde 22 punten (1,2 procent) tot 1.843 punten.