Zes rappers van D12 zorgen voor uurtje tumult in Paradiso

Rappers zijn trouw aan hun achterban. Toen Eminem zijn carrière begon, als enige blanke lid van het zeskoppige gezelschap D12, maakten ze onderling de afspraak dat `degene die het eerst succes kreeg, de anderen zou komen halen'. Dat idee van een posse vrienden die elkaar in de kijker speelt, geldt bijvoorbeeld ook voor rapper Nelly, die na de eigen doorbraak zijn oude begeleiders, de groep St. Lunatics, naar voren schoof.

Voor D12 is de aanpak al geslaagd. Op hun cd, Devil's Night, heeft Eminem een belangrijk aandeel, maar live kunnen de rappers het zelf af.

Dat bleek gisteravond in een uitverkocht Paradiso. De vijf maakten het uurtje dat hun optreden duurde zo'n tumult dat de afwezigheid van Eminem nauwelijks opviel. Bizarre, Kon Artis, Proof, Swift en Kuniva klinken minder venijnig dan hun maniakale vriend, maar minstens zo expressief. Ze hebben dan ook de beschikking over vijf verschillende stemmen om af te wisselen, te versterken en yells te roepen.

De rappers, afkomstig uit de achterste achterbuurten van Detroit, lijken nog altijd hun bevrijding van saaie baantjes hamburgers bakken, lopende band-werk te vieren. En feest betekent drugs (in de vorm van een als grote paarse pil verkleed mannetje dat tijdens `Purple Pills' over het podium draafde), vrouwen, harde muziek en een beetje vechten.

`Fight Music' was het nummer waarmee de vijf, aangevoerd door Kon Artis, de zaal gisteravond aan het slam-dancen kregen door woest te dreunen en opzwepende bewegingen te maken.

Dat was ook het nummer waarbij afgelopen weekeinde in Engeland een gevaarlijke situatie ontstond, toen tijdens het optreden van D12 (met Eminem) op het Reading-festival de fans in de verdrukking raakten. Hier liep het goed af.

Getuige het gros van de nummers op Devil's Night kan een anale fixatie de heren niet worden ontzegd ('I Shit On You', `Nasty Mind'). Maar gisteravond hielden ze het netjes, `Nasty Mind' werd niet eens gespeeld. Het leek bijna alsof D12 zich aanpaste aan de lage gemiddelde leeftijd van het publiek.

Concert: D12. Gehoord: 28/8 Paradiso, Amsterdam

    • Hester Carvalho