Wisselactie Free Record blijkt illegaal

Met de landelijke `ludieke' actie van Free Record Shop om zijn klanten buitenlandse munten te laten wisselen heeft het bedrijf de toorn van toezichthouders opgewekt. Een deel van de actie is per direct stopgezet op last van De Nederlandsche Bank. Daarnaast moet de keten van muziekwinkels de presentatie van tarieven aanpassen op last van Brussel.

De winkelketen startte op 16 juni een actie waarbij klanten hun buitenlandse munten kunnen gebruiken voor de aankoop van cd's of mogen wisselen tegen de helft van de waarde in guldens. Met het laatste overtreedt de keten de Wet inzake de wisselkantoren. Deze mogelijkheid is per direct stopgezet. Het kopen van cd's met buitenlands geld blijft wel mogelijk.

Het tweede vergrijp van Free Record gaat om de presentatie van tarieven. Het bedrijf rekent gemiddeld 19 procent kosten en heeft dat verwerkt in de eurokoersen waartegen klanten kunnen betalen. Dat is verboden. Free Record moet de officiële eurokoersen hanteren en de commissiekosten voortaan apart specificeren.

Volgens Free Record Shop is er `een ware run' ontstaan op de enveloppen waarmee het buitenlandse geld kan worden ingeleverd. In de winkels zijn al meer dan 3 miljoen enveloppen opgehaald. Geschat wordt dat er voor 250 miljoen gulden aan buitenlands muntgeld in de Nederlandse huishoudens rondslingert.