`Wij mikken niet op een gelijkspel'

Bondscoach McCarthy mikt zaterdag op winst, al hebben de Ieren aan een gelijkspel genoeg. Eerdere nederlagen tegen Oranje tellen niet. ,,Laat Nederland zich maar aan de historie vastklampen, wij moeten de geschiedenis herschrijven.''

Ook de voetbalwedstrijd van het jaar tegen het Nederlands elftal tast de traditioneel gemoedelijke sfeer in het Ierse kamp niet aan. Een voor een meldden de internationals van de Ierse Republiek zich deze week in een vorstelijk hotel buiten Dublin, waar het dromerige heuvellandschap een prachtig aangelegde golfbaan omsluit. Evenals zijn legendarische voorganger Jack Charlton hanteert de Ierse bondscoach Mick McCarthy een soepel regime, zeker ten aanzien van de schaarse vedetten in zijn elftal.

Wensten de geblesseerde spelers Ian Harte en Roy Keane zich een dag langer te laten behandelen bij hun Engelse clubs? De 42-jarige McCarthy gaf hun zijn zegen. Enkele weken geleden had de oud-international voor de oefenwedstrijd tegen Kroatië zelfs geen idee waar zijn aanvoerder Keane uithing. De middenvelder van Manchester United bleek zich te laat bij zijn teamgenoten te hebben aangesloten omdat hij met oude vrienden in zijn geboorteplaats Cork een avondje op stap was geweest. En laat Keane in de pub nou net zijn mobiele telefoon hebben uitgezet. Een rechtlijnige bondscoach als Louis van Gaal zou zijn sterspeler wegens wangedrag uit de selectie hebben verbannen.

Maar McCarthy heeft een onbeperkt vertrouwen in de grote animator van het Ierse elftal. ,,Al meldt Keane zich een dag voor de wedstrijd tegen Nederland in Dublin, als hij maar fit is'', verklaarde hij, laconiek. ,,Ik weet toch wat ik aan Roy heb?'' Ook de blessuregolf in zijn selectie Ierland zit vooral krap in zijn verdedigers laat McCarthy ogenschijnlijk koud.

Twijfelt Ierland niet tussen aanvallen en verdedigen in de wetenschap dat een gelijkspel genoeg is voor kwalificatie voor het WK?

McCarthy: ,,We mikken zeker niet op een gelijkspel. Het zou even dom als gevaarlijk zijn Nederland te bestrijden vanuit een negatieve gedachte. Traditioneel beschikt Nederland over technisch vaardige spelers, die een wedstrijd kunnen beslissen. Kluivert en Van Nistelrooij zullen onze defensie hoofdbrekens bezorgen. Maar ik maak me niet meer zorgen over deze wedstrijd dan een jaar geleden, toen we in de Arena van Nederland hadden kunnen winnen. Dat duel leerde ons dat we van onze eigen kracht moeten uitgaan. Met onze passie zijn we er ook in geslaagd het technisch betere Portugese elftal in bedwang te houden.''

Twee weken geleden was Engeland kansloos tegen Nederland. Volgens uw collega Louis van Gaal hanteert Ierland dezelfde speelstijl als de Engelsen. Rekent hij zich te vroeg rijk?

,,Als Van Gaal werkelijk denkt dat Ierland zaterdag net zo zal spelen als Engeland, moet ik hem toch teleurstellen. Kom nou, in dat trage tempo van de Engelsen hadden Ierse oud-internationals als Ronny Whelan en ik ook nog mee kunnen doen. Het was onthutsend te zien hoeveel ruimte Engeland voor rust weggaf, dat is tegen elke tegenstander vragen om problemen. Het was duidelijk te zien dat bondscoach Eriksson de opdracht had gekregen om zijn spelers te sparen, ze misten de intensiteit om het Nederland echt moeilijk te maken.''

Engeland heeft dus laten zien hoe het niet moet tegen Nederland.

,,De Engelsen wilden niet tackelen om hun benen te sparen en ze dekten hun tegenstanders op drie meter afstand uit angst dat ze een schrammetje zouden oplopen. Het leek wel alsof ze de bal niet wilden hebben. Als wij zo spelen, worden we ook afgemaakt.''

Is het een psychologisch voordeel voor Ierland dat Nederland op Landsdowne Road moet winnen?

,,Voor Ierland is de druk net zo groot. Psychologie zal niet de belangrijkste factor zijn. Je kunt alle mogelijke theorieën loslaten op die wedstrijd. Het is voor de Nederlanders een verleidelijke conclusie dat de voor Manchester United spelende aanvaller Van Nistelrooij beter is dan mijn verdediger Richard Dunne, die bij Manchester City in de First Division speelt. Maar het gaat erom of Van Nistelrooij ook in staat is zijn kwaliteiten te tonen.''

In het verleden heeft Oranje de Ieren steevast verslagen als het erop aankwam, zoals voor de EK-kwalificatie in '83, op het EK in Duitsland in '88, op het WK in Amerika in '94 en in de beslissingswedstrijd voor Euro'96. Roepen die duels nare herinneringen bij u op?

McCarthy, lachend: ,,Je hebt een selectief geheugen. Ik kan me ook een wedstrijd herinneren op het WK in Italië in 1990, toen Nederland blij was dat het door een gelijkspel tegen Ierland de volgende ronde haalde. En de nederlaag in de oefenwedstrijd tegen Ierland voor het WK in Amerika telt zeker niet? Laat Nederland zich maar vastklampen aan de historie, het is aan ons om de geschiedenis te herschrijven.''

De schorsing voor de op het gebruik van nandrolon betrapte Edgar Davids blijft tot oktober van kracht. Had u het moreel verwerpelijk gevonden als hij zaterdag voor Nederland had kunnen spelen?

,,Het is niet aan mij een oordeel te vellen over Davids. Ik heb wel mijn gedachten over die affaire, maar die houd ik zorgvuldig verborgen. Het was zijn recht in beroep te gaan tegen de schorsing. Maar ik heb niet in spanning gezeten over de uitspraak van de Italiaanse voetbalbond. Het liet me koud of Davids wel of niet zou spelen tegen Ierland. Van mij had hij mee mogen doen.''

Misschien maakte Roy Keane zich wel zorgen.

McCarthy, uitgelaten: ,,Denk je echt dat Keano zich zorgen maakt over zijn directe tegenstander? Ik ben pas bezorgd als hij dat wel gaat doen. Al had Roy twee Edgar Davidsen tegenover zich gehad, het maakt hem echt niet uit.''

    • Robèrt Misset