Wie is waar

Een vegetariër in een slagerij, daarop lijkt de aanstaande benoeming van de Amerikaanse hoogleraar Cynthia P. Schneider (kunstgeschiedenis) tot commissaris bij Ahold. Bij haar afscheid van Nederland als ambassadeur van de VS gaf de openhartige Schneider (48) in het weekblad Vrij Nederland lucht aan twee ergernissen: de slechte bediening in Nederlandse winkels – `Die is alleen met de voormalige Sovjet-Unie te vergelijken' – en de dominantie van ,,witte mannen van zestig jaar en ouder''. Niet alleen heeft Ahold in Nederland veel winkels (Albert Heijn, C1000), ook zitten er in de raad van commissarissen alleen mannen, van zestig jaar en ouder. Een Ahold-woordvoerder is er een beetje verlegen mee: ,,Haar kruidige uitlatingen over winkels heeft ze al wat genuanceerd hoor.'' En over de sekse van de nieuwe commissaris: ,,We hebben al eens eerder een vrouwelijke commissaris gehad, de oud-politica Len Rempt. Natuurlijk geeft een vrouw kleur aan een groep mannen, maar dat is niet de reden van de voordracht.'' Die redenen zijn: haar grote interesse voor al dan niet genetisch gemodificeerd voedsel, haar kennis van Nederland en van de Verenigde Staten, waar Ahold meer dan de helft van zijn omzet haalt.

Bij ABN Amro, de bank die in de VS haar tweede thuismarkt heeft, zijn het vooralsnog mannen die van stoel verwisselen. John Smith, afkomstig van zakenbank DLJ, wordt per 1 oktober het nieuwe hoofd voor aandelen wereldwijd. Hij is de opvolger van Nick Bannister, die sinds vorige maand de baas is van `whole-sale banking' in de VS. Mike Nawas wordt de Europese baas van de afdeling securisatie. Hij is de opvolger van Tariq Rafique, die eind deze maand opstapt – naar verluidt uit ontevredenheid over het grote personeelsverloop bij de geplaagde bank.

VNU, inmiddels een bijna geheel Amerikaans bedrijf, versterkt met ingang van 11 september de raad van bestuur met Michael Connors (46). Connors is sinds kort voorzitter en CEO van VNU Media Measurement & Information en sinds 1996 vice-voorzitter van AC Nielsen, het bedrijf dat recentelijk is overgenomen door VNU. Hij vervangt Theo Bouwman (57), die in oktober met de bladengroep overgaat naar het Finse Sanoma. Gerald Hobbs (59), nu al bestuurder, wordt vice-voorzitter.

Drie medewerkers splitsen zich af van het adviesbureau & Samhoud onder de naam Flow. ,,Flow is een term uit de psychologie, die staat voor een optimale ervaring die je een geweldig gevoel geeft en veel energie oplevert'', zegt Ed Ram (33), één van de drie oprichters naast Frank Bierkens (32) en Marc Westeneng (32) van het bureau dat OV-bedrijven adviseert. Ram heeft jaren op de markt gestaan ,,de ideale leerschool voor de ontwikkeling van je emotionele intellegentie''. Hij verkocht kaas, wist alles van kaas, maar heeft ,,nog nooit kaas gegeten''. Is dat geen metafoor voor de werkwijze van adviseurs? Ram zegt: ,,Nee hoor, ik reis heel vaak met de bus.''

Cees Knol (58) vertrekt volgend jaar april als bestuursvoorzitter van Geveke. ,,Hij had al met 55 willen stoppen, maar is nog even doorgegaan'', zegt Marcel Nouel, tijdelijk de hoogste financiële baas. ,,Op verzoek van mijn vriend Knol ben ik deze zomer ingevallen, maar in september komt er een nieuwe CFO. Dankzij de malaise bij IT-bedrijven zijn er gelukkig weer goede kandidaten. Dan kan ik weer van mijn pensioen genieten in Zuid-Frankrijk.''

    • Karel Berkhout
    • Personalia@nrc.nl