Weer trein beschadigd

Opnieuw zijn gisteren de wielen van een hogesnelheidstrein op het traject tussen Arnhem en de grens beschadigd geraakt door voorwerpen op de rails. Volgens een woordvoerder van de NS staat nu vast dat het gaat om vandalisme.

In het weekeinde raakten vijf ICE-treinen op dezelfde manier beschadigd. In totaal zijn er zeven ICE-treinen, hypermoderne hogesnelheidstreinen die zowel voor het Duitse als het Nederlandse spoorwegnet geschikt zijn. Alle zeven worden aan de kant gehouden.

De NS meldde gisteren ten onrechte dat alle ICE's weer reden. Er was slechts één trein in gebruik. Omdat die gisteren ook beschadigd raakte, heeft de NS besloten de treinen aan de kant te houden, hoewel ze wel inzetbaar zijn. De woordvoerder zegt dat de NS niet het risico wil lopen dat het dure materieel weer wordt beschadigd.

De NS zegt niet te weten of het vandalisme specifiek tegen de hogelsnelheidstrein gericht is: ,,De ICE is heel herkenbaar, en er zijn er maar zeven van. Daarom valt het direct op als ze uit de dienstregeling genomen worden. Maar er raken wel vaker treinen beschadigd door vandalisme.''

Het aan de kant houden van de treinen heeft volgens de woordvoerder van de NS overigens nauwelijks invloed op de dienstregeling: ,,We zetten vervangend materieel in.''